На днешния ден в полския град Катовице е роден един

...
На днешния ден в полския град Катовице е роден един
Коментари Харесай

На този ден в историята е роден един от най-великите алпинисти за всички времена – Йежи Кукучка

На днешния ден в полския град Катовице е роден един от най-великите алпинисти за всички времена – Йежи Кукучка (Jerzy Kukuczka). Той е вторият човек, съумял да изкачи всички 14 основни върха над 8000 метра.

Йежи Кукучка е от чисто планинско родословие – той е с гуралско потекло (гуралите са планинци, обособили се като националност в Татрите преди 5 до 7 века). Родителите му са от Истебна, Бескид Шльонски масив, съвсем на границата със Словакия. Те работят в Катовице, където израства и учи младият Кукучка. Той още от дребен е откърмен в духа на спорта - татко му се занимава със ски тичане. Като възпитаник стартира да прави и независими обиколки из Бескидите, да взе участие в проведени походи по планински туризъм. Всичко това заражда и укрепва неговата обвързаност към планините, която дефинира целият му живот.

Преди да стартира да се занимава с катерене, Кукучка прекарва една година в пещерното дело. Първият му същински допир със скалите е в ниската Краковско-Ченстоховска Юра. Както самият Юрек се показва, „ единствено след няколко метра катерене към този момент знаех, че това е моето предназначение ”. През 1965-а година изкарва курс и се записва в Харцерския алпийски клуб „ Генерал Мариуш Заруски ” в родния си град.

В Татрите на бърза ръка се оправя с голям брой комплицирани турове през всички сезони. Има и редица впечатляващи  зимни изкачвания – първи или повторения – в родните планини. През зимата на 1971-а, при опит за първо зимно прекосяване на диретисимата на Казалница, умира сътрудникът му Пьотър Скорупа – неговият първи приятел по взаимозависимост. Това прекарване за малко не отхвърля Кукучка от алпинизма.

Любопитна детайлност е, че първите му изяви в чужбина са в България. През 1971-а година с К. Бараньок и М. Кулиг минава някои от най-трудните турове в Рила – диретисимата на Мальовица (2.08., второ изкачване), „ Сливен ” на Червената стена на Дяволските игли (4.08., първо полско изкачване), „ ВИФ ” на Средния Купен (5.08., второ изкачване), супердиретисимата на Злия зъб (11.08., второ изкачване). На 15.08. прокарва и нов маршрут по лявата част на Червената Стена.

След това Кукучка оставя своята диря и в Алпите – взе участие в прокарването на полската диретисима на Торе Триесте и първото прекосяване на реброто на Чима дел Банкон през 1972-а. Година по-късно пръв минава и „ Виа дел Идеале ” на Мармолада. По-късно прави и други министър председатели – нов път по северната стена на Пти Дрю, както и до Поан Елен в масива на Гран Жорас.

В началото на 1981-а година пък е с „ Клуб Високогурски ” от Катовице в планините на Нова Зеландия и Австралия. В „ Южните Алпи ” Кукучка взе участие дружно с Ришард Варецки и Лудвиг Мушьол в прокарването на два нови маршрута по средата на югозападната стена на Мелт Брън (3167 м.) и по дясната част на западната му стена. С Ришард Палвовски и Кшищоф Виелицки пък траверсират Маунт Дампиър (3440 м.) от западното седло на Маунт Хикс (3183 м.) до Грийседл.

Пътят на Йежи Кукучка в най-високите планини стартира от Аляска. През 1974-а той взе участие в Шльонската експедиция в масива Сейнт Илайъс.и по Южната стена на северноамериканския отличник Маккинли (6194 м.), на който и стъпва. На слизане получава измръзвания на краката, само че съумява да се излекува. През 1976-а година съумява да се изкачи на връх Кохе Тез (7105 м.) в Хиндукуш. Две години по-късно прави първо нанагорнище по източното ребро на Източен Тирич Мир (7692 м.) и първо изобщо на връх Бинду Гул Зом (6340 м.).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР