На днешния ден се навършват 37 години от аварията в

...
На днешния ден се навършват 37 години от аварията в
Коментари Харесай

Чернобил – 37 г. от най-тежката авария в историята на човечеството

На днешния ден се навършват 37 години от повредата в атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна. Днес се отбелязва и Международният ден в памет на жертвите на радиационните повреди и произшествия.

През нощта на 26 април 1986 година в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна детонация, а след нея и пожар. Той гори 10 дни и провокира изхвърляне на голямо количество радиоактивни субстанции в атмосферата.

Според разнообразни данни на специалисти, вписани в формалните отчети, засегнатият регион е към 160 хиляди квадратни километра. Зоните, които са най-силно наранени от радиацията, са разграничени на четири.

Първата е така наречен неразрешена зона, сложена под управлението на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя обгръща радиус от към 30 км от атомната централа, а локалното население предстои на евакуация.

Следват зоните за преселване, където замърсяването също е доста, зона на престояване с право на преселване и зона на престояване с преференциален социално-икономически статус. Градовете Припят и Чернобил са напълно евакуирани поради радиацията след повредата в Украйна. Над 300 000 души, живеещи в региона на злополуката, са принудени да изоставен домовете си.

Пряко наранени от повредата са повече от 2 млн. души, а стотици са умрелите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са пожарникарите, първи пристигнали на мястото на случая и така наречен ликвидатори, които са рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последствията. Действителните вреди обаче, няма по какъв начин да бъдат оценени, защото няма по какъв начин да бъде оценено нездравословното влияние и последствията за последващите генерации.

В България популацията също е съществено пострадалo от радиацията. Основната причина за това са управляващите от тогавашния комунистически режим, които не осведомят навреме за зародилия проблем, а оттова и не са подхванати всички дейности за отбрана на популацията.

На 15 декември 2000 година централата в Чернобил беше дефинитивно затворена, а международната общественост вложи над 2 милиарда евро в построяването на нов специфичен железен саркофаг над четвърти реактор, с цел да се подсигурява прекъсването на приключване на радиация от него за интервал от 100 години.

Припомняме, че нуклеарната централа в Чернобил стана център на международното внимание още веднъж в първите дни на съветското навлизане в Украйна преди два месеца. Руските бойци направляваха региона на централата при започване на войната, само че след това се изтеглиха оттова.

Украйна има 15 нуклеарни реактора и е вторият максимален производител на нуклеарна сила след Франция.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР