През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за

...
През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за
Коментари Харесай

Последно: мърда ли това чудо, или напротив?!


През последния месец във Фейсбук още веднъж се популяризира изображение, за което се твърди, че е основано от японски невролог и демонстрира положението на наблюдаващия го – умерено или напрегнат.

Изображението е споделяно от доста консуматори и разнообразни страници още от 2020 година Намират се и публикации в уеб сайтове от 2018 година, в които се твърди, че „ оптичният тест демонстрира какъв брой стрес сме натрупали и какви са равнищата на умората ни “. Нещо повече – тогава се показва и създателят на теста – японският психотерапевт Ямамото Хашима.

От мненията излиза наяве, че доста от потребителите имат вяра на „ психоаналитичните “ качества на изображението.

При назад търсене в Гугъл обаче умните сътрудници от факт-чека на, откриват първоизточника на изображението в Instagram. Негов основател е , който е украински графичен дизайнер. В обявата от 18 ноември 2018 година той добродушно и почтено изяснява:

Нарисувах тази оптична заблуда в Adobe Illustrator на 26 септември 2016 година За да я основа, използвах резултата на Акиоши Китаока. Това е бяло-черен щрих върху пъстър декор, който задвижва фокуса на зрението и на човек му се коства, че детайлите на изображението се движат. Японският психотерапевт Ямамото Хашима няма нищо общо с тази фотография. Още повече, че той в действителност не съществува “.



, който загатва илюстраторът, е професор по логика на психиката в Университета Рицумейкан в Киото, Япония. „ Основно върша пробни психически проучвания върху усещанията “, изяснява Китаока в уеб страницата на образователното заведение: „ Проучвам разнообразни илюзии като: цветна заблуда, заблуда за придвижване и заблуда за форма. “ Някои от тях могат да бъдат видени .
И какво излиза?
Битката за лайкове във Facebook не е от през вчерашния ден, нито в миналото ще спре. Но изказванието, че оптична заблуда, основана от японски невролог, може да мери равнищата на стрес, си е чиста ФАЛШИВА НОВИНА.

Авторът е илюстратор, а не доктор. А изображението няма дарба да мери равнищата на стрес и психологичното здраве. То е произведение на изкуството, което е проектирано по подобен тарикатски метод, че да наподобява като че ли се движи. Впрочем в профила на украинеца Перепадия в Instagram могат да се видят редица и други негови оптични илюзии. А самият той – нека да е жив и здрав.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР