Милиони хора бягат от Украйна от началото на войната през

...
Милиони хора бягат от Украйна от началото на войната през
Коментари Харесай

Видео показва, че войната в Украйна е инсценировка? Невярно!

Милиони хора бягат от Украйна от началото на войната през февруари 2022 година Въпреки това потребителите в обществените мрежи настояват на разнообразни езици, в това число и на български, че войната в Украйна не е същинска, а единствено инсценирана от медиите. За да поддържат това погрешно изказване, те употребяват видеоматериал от филм, чието деяние се развива в Латвия. Там е сниман късометражен филм, а не новинарски репортаж. Истинността на войната в Украйна е доказана от безчет без значение направени репортажи.

Потребителите споделят видеото с погрешното изказване във фейсбук от началото на април 2023 година Клипът дружно с изказванието, че демонстрира инсценирани военни събития, се популяризира и на други езици като немски, съветски, британски, холандски и румънски.

В споделения клип са навързани три подиуми. Първо се вижда по какъв начин няколко бойци, заобиколени от снимачен екип, влизат в къща, последвани от два клипа с детонации в къщата, снимани от оператор. „ Украински Холивуд. Снимане на постановъчни видеоклипове за „ ефикасните дейности “ на украински момчета, за поддържане на морала в
редиците на въоръжените сили на Украйна “, гласи текстът.
Друг пост, споделящ същото видео стартира: „ Така се прави картината за жителите на Украйна и Европа. “

Предполагаемата инсценировка на военни дейности неведнъж е била в основата на дезинформацията. AFP към този момент опроверга сходни изказвания да вземем за пример и.

Режисьорът отхвърля да е „ снимал подправени вести “

Търсенето по основни думи води AFP до няколко инспекции на обстоятелствата (,, ), в които се загатва надлежно филмът „ Надежда “ (в оригинал: Надія).

Според репортаж от края на март 2023 година на латвийския ефирен оператор LSM за снимането на кино лентата, късометражният филм „ Надежда “ споделя за украинска жена и нейните компликации поради войната в Украйна. Името Надя на основната героиня на кино лентата e отпратка към думата „ вяра “. Част от фотосите на кино лентата са осъществени в Сигулда, Латвия.

В изявление за украинската осведомителна организация „ Укринформ “ режисьорът и сценарист Артьом Кочарян съобщи в средата на март 2023 година, че
сюжетът на кино лентата е въодушевен от историята на негов прочут.
На 13 април Кочарян дава отговор на въпросите на: „ Късометражният ми игрален филм се основава на същинската история на една жена. В първите дни на масираната експанзия на Русия против Украйна тя губи родителите си при детонация на ракета. Две седмици по-късно обичаният й е взет в армията. Няколко седмици по-късно тя схванала, че е бременна, и решила да му каже, само че времето не стигнало. По време на телефонен диалог обичаният ѝ е погубен и тя остава напълно сама “.

Сцените, снимани в края на март 2023 година от споделените постове, демонстрират момента, в който брачният партньор на основната героиня умира, сподели Кочарян пред AFP.

Кочарян удостовери пред AFP, че фрагментите са от снимачната площадка на кино лентата. Той също по този начин е декларирал пред Укринформ, че филмът не е документален, като прибавя, че към този момент има задоволително документални филми за войната в Украйна.

Преди това той е разгласил и трите клипа, които съставляват споделяния сега видеоклип, в TikTok. Там е описал всеки от тях като фрагменти от снимачната площадка и е сложил тон на два от клиповете, който може да се чуе и в споделените сега клипове. Кочарян изпрати на AFP един от видеоклиповете с истинския тон и в по-дълга версия, с цел да покаже, че истинските клипове са от неговия сет. Той изпрати и различен видеоклип, показващ сета от друга позиция.

Кочарян показа и няколко инспекции на обстоятелствата по тематиката на страницата си във фейсбук.
Той отхвърли „ снимането на подправени вести “
на страницата си във фейсбук и прикани хората да бъдат деликатни с информацията в интернет.

Действието на кино лентата се развива в Латвия

Някои детайлности от упоменатия по-рано репортаж на LSM също удостоверяват описа на Кочарян. В него се виждат същите подиуми като в споделените сега изявления. LSM ги разказва като фотоси на късометражен филм, а не като вести от Украйна.



И в двата видеоклипа да вземем за пример се виждат сферичните бели лампи в коридора. Съвпадат и светлосините и тъмносините плочки с тъмна подова обшивка, които не престават доникъде на стената.

На двата фрагмента се вижда и оператор със сив панталон и шапка, който държи отчасти алена камера на дъска.

AFP откри и точното място на фотосите, което удостоверява, че снимачната площадка е в Латвия, а не в Украйна. Актриса от кино лентата показа усещания от кулисите във фейсбук, като загатна „ Полигон 1 “ като място на фотосите. В профила на кино лентата в Instagram също има клип от сцената, който също е споделен от „ Полигон 1 “. „ Полигон 1 “ е името на зона за игри и събития в Сигулда, Латвия.

На своя уеб страница „ Полигон 1 “ демонстрира фотоси на същата постройка. На тях се виждат гореспоменатите сини плочки и кръглите бели лампи, които се появяват и във видеоклипа със фотосите.

Снимките на региона от Гугъл Maps също съответстват със споделеното видео. И на двете се вижда врата с дървени надлъжни подпори. Над вратата е инсталирана кръгла лампа, а около стената на къщата минава кабел. Вижда се и малко стълбище, както и отрязано дърво.

AFP не откри доказателства, че фрагментите са били употребявани за отразяване на хипотетични военни дейности в Украйна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР