На днешния ден се навършват 101 години от рождението на

...
На днешния ден се навършват 101 години от рождението на
Коментари Харесай

101 години от рождението на Леда Милева

На днешния ден се навършват 101 години от рождението на Леда Милева. Тя е родена на 5 февруари 1920 година Дъщеря е на огромния стихотворец Гео Милев. Писател, преводач, активист на културата, държавник и посланик и заслужил активист на културата.

Автор е на стихове и пиеси за деца и на преводи от британски, съветски, френски. А една от най-известните ѝ произведения е стихотворението " Зайченцето бяло ".
От 1970 година до 1972 година е зам.-началник на отдел " Печат и културно съдействие " към Министерството на външните работи.

А от 1973 година до 1978 година е дипломат, непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО.

От 1979 година до 1989 година е ръководител на Съюза на преводачите в България, основател на списанието за задгранична литература " Панорама " и негов основен редактор в интервала 1980 - 1991 година

Също по този начин Милева е и дълготраен ръководител на Българския ПЕН клуб и народен представител в Седмото Велико национално заседание.

Писателката е и част от историята на Българското национално радио

" Аз се веселя да бъда в Радиото, тъй като тук съм прекарала цели седем години от своя живот. Мога да кажа, че в действителност от тук съм почнала по-сериозното си занятие с детската литература. Защото по това време нямаше задоволително творби, които можеше да четем на децата по радиото. Тогава имаше, за разлика от в този момент, доста детски стратегии. Три пъти дневно имаше по едни значителен блок. Ние, които работихме тук, просто трябваше да пишем надали не всекидневно, с цел да храним тази ламя микрофона ", споделя тя през 2008 година в студиото на " Нощен небосвод " на БНР и добавя:

" И по този начин полека-лека се събраха много листчета с краткотрайни, малко по-трайни творби, които, като прочистих след няколко години, избрах една доста дребна част от тях, една доста, доста тънка брошура, тъй като човек би трябвало да бъде придирчив към първите си опити. "

Леда Милева е създател на повече от тридесет стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на британски, френски, немски, съветски, полски и други езици.

Автор е и на голям брой публикации по проблемите на литературата, превода и интернационалното културно съдействие. Преводач е на модерна американска, британска и африканска лирика.

През 2008 година е удостоена със Националната премия " Константин Константинов " за повсеместен принос в детското книгоиздаване.

Отива си от този свят на същата дата - 5 февруари 2013 година

Тя е и първата жена общоприет шеф на Българската национална телевизия в интервала 1966-1970 година

В звуковия файл можете да чуете запис от гостуването на Леда Милева в предаването " Нощен небосвод " на БНР през 2008 година, както и запис от 1969 година, като общоприет шеф на Българска национална телевизия - Леда Милева приказва за фестивала на естрадната ария " Златният Орфей ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР