На днешния ден през 2006 година почина пловдивският митрополит Арсений.

...
На днешния ден през 2006 година почина пловдивският митрополит Арсений.
Коментари Харесай

На 13 октомври ни напусна Арсений, благият митрополит

На днешния ден през 2006 година умря пловдивският митрополит Арсений. Владиката бе един от най-обичаните духовници. Когато си спомнят за него, вярващи и свещеници постоянно приказват за отношението му към хората. За него бе процедура да служи в дребни села и да приказва свободно с пристигналите в църквата. Други си спомнят, че постоянно се е разхождал пешком из Пловдив след неделните служби.

Роден е със светското име Ангел Богоев Чакандраков на 29 юли 1932 година в село Узун Кърово. След довеждане докрай на главното си обучение през 1945 година той постъпва в Пловдивската духовна семинария, която приключва през 1951 година Приет е в Софийската духовна академия. След това е назначен за послушник и помощник-библиотекар в Рилския манастир.

На 2 юни 1956 година е подстриган за духовник с името Арсений от тогавашния свещеник, а на 10 юни е ръкоположен за йеродякон. Специализирал е в Московската духовна академия. На 18 октомври 1958 година патриарх московски и на цяла Русия Алексий I го ръкополага за йеромонах.

След завръщането си в България и до есента на 1961 година служи като помощник-библиотекар и екскурзовод в Рилския Врачански митрополит, само че с намесата на властта Св. синод касирал избора и свещеник Арсений е пратен на изгнание в Бачковския манастир. От 1 декември 1982 година е викарий на митрополит Варлаам Пловдивски. На 1 февруари 1987 година е определен за пловдивски митрополит. /Марица.бг
тагове арсений владика
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР