На днешния ден през 1933 г. е регистрирана фирмата "Нисан"

...
На днешния ден през 1933 г. е регистрирана фирмата "Нисан"
Коментари Харесай

Нисан отбелязва своя 86-и рожден ден

На днешния ден през 1933 година е записана компанията "Нисан " в Токио, столицата на Япония. 26 декември се смята за датата на основаването на корпорацията, когато след сливането на "Тобата имоно " и "Нихон саньо " е основана новата компания "Нисан ". От 1 юни идната година тя е преименувана на "Нисан мотър " (по първите букви на компанията "Нихон саньо ").

Управлението на компанията е в Йокоха́ма - най-големият пристанищен град в Япония, административен център на префектура Канагава. Градът е ситуиран на 30 км от столичния мегаполис Токио, за който служи и като "спално предградие ". Има мощна лична икономическа база, показана главно от морски превоз, както и от биотехнологичната и полупроводникова промишленост.

През май 1935 година мениджърите вземат решение за развиването на комерсиалната марка "Нисан ", само че на процедура до 1980 година лице на компанията са разнообразни модификации на колите "Датсун ", създавани още от основаването на компанията. През 1983 година тази марка престава да съществува.

В началото на 1958 година стартира продажбата на коли в Съединени американски щати, а през 1964 година "Нисан " става първата японска компания и измежду 10-те най-големи автомобилни вносители в Съединени американски щати. През 1962 година стартира продажбата на коли в Европа. Първото задгранично дружество за произвеждане на "Нисан " е намерено през 1959 година в Тайван, в този момент задгранично произвеждане на "Нисан " има в 20 страни.

Днес "Нисан мотър къмпани " (Nissan Motor Co.) е втори по величина авто производител в Япония след "Тойота ". Главната й квартира се намира в Токио, а в предприятията й работят към 170 000 чиновници по целия свят. В средата на 90-те години на предишния век компанията изпитва основни финансови компликации, в резултат на което контролният пакет акции е продаден през 1999 година на "Рено ". Френският авто колос е притежател на 44.4% от акциите на "Нисан”, а "Нисан” пък получава 15% книжата с право на глас в "Рено ".

Поставеният тогава от "Рено " за президент и основен изпълнителен шеф на японската компания Гон Карлос съумява да създаде и извърши програмата Nissan Revival Plan и извежда компанията от рецесията, спечелвайки си огромна известност в Япония. Под марката Nissan се създават необятен набор от леки, лекотоварни и тежкотоварни коли. Също по този начин компанията създава първокласни возила с марката "Инфинити ".

"Инфинити " (Infiniti) е автомобилостроително дружество в Уан Чай, Хонконг, поделение на японската "Нисан Мотър Къмпани ", профилирано в производството на първокласни коли. Създадено е през 1989 година в Йокохама, а през 2012 година "Инфинити " се реалокира в Хонконг в сходство с политиката на компанията за фокусиране върху бързо растящия китайски пазар. През идващите години предприятието стартира да създава коли и отвън Япония - в Съединени американски щати, Китай, Англия. По данни от компанията, през 2017 година продажбите на марката доближават 246 хиляди автомобила.

От 1985 година в границите на компанията действа НИСМО (NISMO) - поделение, занимаващо се с тунинг на коли. Подразделението "Нисан Марийн ", взаимно дружество с "Марубени Корпорейшън ", създава мотори за моторни лодки.

През 2005 година "Нисан " подписва контракт с конкурентната компания "Тойота " за потребление на новата технология за хибридно задвижване HSD в новата "Нисан Алтима ", модел от 2007-а. Тя е първият хибриден модел на "Нисан ". Следващите модели с хибридно задвижване ще бъдат със лична софтуерна разработка на "Нисан ". Производството им стартира през 2009 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР