На днешния ден, преди 79 години геройски отдаде живота си

...
На днешния ден, преди 79 години геройски отдаде живота си
Коментари Харесай

79 години от подвига на кап. Димитър Списаревски

На днешния ден, преди 79 години героичен отдаде живота си за България роденият в Добрич Димитър Списаревски.

Той умира при първия си военен полет, откакто смъква тежък американски бомбардировач Б-24 посредством въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората международна война.

Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 година След Ньойския контракт от 1919 година, градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, фамилията на Списаревски поредно се мести в Лом, Белоградчик и София.

На 20 декември 1943 година армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за следващ път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище.

Това е първият му въздушен пердах. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.

Бомбардировачът е раздвоен във въздуха, избавя се единствено опашният стрелец, който е изхвърлен дружно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада край село Пасарел.

Тялото му е намерено измежду отломките. От другата страна на селото пада изуменият бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му приети три въздушни победи. Димитър Списаревски е създаден посмъртно в чин капитан.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР