На днешния ден преди 10 години във Варненската военноморска болница

...
На днешния ден преди 10 години във Варненската военноморска болница
Коментари Харесай

Днес преди 10 години почина самозапалилия се граждански активист Пламен Горанов

На днешния ден преди 10 години във Варненската военноморска болница умря гражданският деятел Пламен Горанов. Причина за гибелта му бяха тежките изгаряния, които той получи, откакто се самозапали по време на митинг против безогледната корупция в локалната администрация във Варна и в страната.

 Гражданите, събрели се в нощта на 3 март 2013 година пред постройката на варненската община, след гибелта на Пламен Горанов
© Спас Спасов, Saatchi Circle

Гражданите, събрели се в нощта на 3 март 2013 година пред постройката на варненската община, след гибелта на Пламен Горанов

Трагедията се случи малко след 7.30 ч. сутринта на 20 февруари 2013 година на стълбите пред парадния вход на варненското кметство. Пламен носеше афиш с ултиматум за оставка на тогавашния злощастен кмет на града Кирил Йорданов и целия Общински съвет до 17 ч. същия ден. Като доказателство за това, че е подготвен на крайни дейности, той се залива с бензин и подвига запалка в дясната си ръка. До възпламеняването, довело до трагичната развръзка на митинга, се стига поради несъответстващото държание на служителите на реда, охранявали общинската постройка във Варна. Още същия ден, с манипулативни изявления в " другарски " медии, локалната администрация,, направиха.

 Пламен Горанов
© Иван Стефанов, фейсбук

Пламен Горанов

Последните думи на Пламен Горанов, казани пред медицинския екип в пристигналата на мястото кола за спешна помощ са били:
" Искамда се махнеКиро,не искамда загивам,искам единствено Кирои ТИМ * да се махнат "
Животът на Пламен беше поддържан в клиниката по изгаряния на варненската Военноморска болница в продължение на 11 дни до 3 март 2013 година, когато той умря от изгарянията, които получи, по време на митинга си.

 Пламен Горанов – един политически пленник Пламен Горанов – един политически пленник

През това време ГЕРБ съумя да овладее най-бурните митинги против корупцията във Варна, извели на улицата десетки хиляди жители, политическите номади във варненския Общински съвет прегрупираха силите си и в името на оцеляването си принудиха Кирил Йорданов да подаде оставка на 6 март с.г.

След частични кметски избори на негово място застана Иван Портних (ГЕРБ), който прекомерно бързо " влезе в обувките " на предшественика си и резервира властта си до през днешния ден в продължение на три мандата и половина. Това, което последва, беше надълбоко преодоляване на локалната власт в града от ГЕРБ и запазване на всички корупционни практики, наследени от ръководството на Йорданов.

 Кадър от компания
© Дневник

Кадър от компания " Пламен " на Андре Андреев и Мартин Маринос.

Пламен Горанов, който умря единствено на 36 години и до през днешния ден е знак на борбата против мафиотизирането на властта и корупцията в България.

Пред входа на варненската община - там, където пламна Пламен, в деня на гибелта му жители издигнаха камара от камъни, която. Въпреки опитите на няколко цивилен организации на мястото на нещастието да бъде подложен незабравим знак, администрацията, ръководена от наследника на Кирил Йорданов и до през днешния ден не разрешава това да се случи.

 Гузно, или за какво изчезват знаците на гнева ни Гузно, или за какво изчезват знаците на гнева ни

* ТИМ е неофициалното наименование на варненската икономическа група към сдруженията " Холдинг Варна АД " и " Химимпорт АД ". През 2005 година настоящият към този миг дипломат на Съединени американски щати в България Джеймс Пардю изпраща конфиденциална депеша, в която разказва известните обществени лица на проведената престъпност в България. Сред тях Пардю подрежда и групировката ТИМ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР