На днешния ден православните християни почитат св. пророк Илия, който

...
На днешния ден православните християни почитат св. пророк Илия, който
Коментари Харесай

На днешния ден православните християни почитат св. пророк Илия

На днешния ден православните християни почитат св. оракул Илия, който се тачи от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже, написа TVN.

Св. оракул Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Бил е ревнив бранител на християнската религия. Името Илия значи цитадела Господня. Според едно от вярванията след гибелта си Илия се възнесъл на небето в златна каляска, теглена от четири коня. Там горе той преследва ламята, която пасе житата. Хвърля по нея огнени стрели, от които се получават гръмотевиците и светкавиците. Когато пък има мълния без гръм се счита, че това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата на свети Илия.

Народните вярвания са, че свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Затова го назовават и Гръмовержец. Според поверията, когато на Илинден прогърми, орехите ще бъдат шупливи, а лешниците празни. Виното обаче ще е положително. На днешния ден не се работи. Прави се курбан от най-стария петел и се изпича погача. Пеят се песни за свети оракул Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.

Денят е празник на шивачите. По остарял жанр Илинден се чества на 2 август, когато избухва и Илинденско-Преображенското въстание за Освобождението на Македония и Одринско.

Свети Илия се смята за небесен покровител и настойник на пожарникарите. Илинден е и празник на кожарите и кожухарите.

На Илинден честват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илко.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР