На днешния ден можем да си спомним за Пенчо Семов,

...
На днешния ден можем да си спомним за Пенчо Семов,
Коментари Харесай

Пенчо Семов е наричан българският Рокфелер и най-социалният индустриалец на Балканите

На днешния ден можем да си спомним за Пенчо Семов, българският фабрикант, роден през 1873 година.

Пенчо Иванов Семов е прочут габровски фабрикант от началото доникъде на XX век, прочут с благотворителната си активност по подпомагането на доста публични инициативи. Наричан е "българският Рокфелер " и "най-социалният фабрикант на Балканите ".

Семов е основен акционер в 28 акционерни сдружения в България, измежду които три банки и две застрахователни компании. Умирайки на 10 юли 1945 година, той оставя съществени капитали на стойност 1 082 582 000 лв..

През 1919 година предприемачът подарява 300 хиляди златни лв. за лобиране в интерес на България при договарянето на Ньойския контракт.

В средата на 30-те години фондацията на индустриалеца, наречена на негово име, подарява 300 хиляди $ за постройките на Аграрния факултет на Софийския университет (чийто правоприемник е Аграрният университет в Пловдив) и за Института по заразни и паразитни заболявания в България. С персонални средства Семов основава и фонд за битка с туберкулозата. Днес на негово име е наименувана профилираната болница за белодробни болести в Габрово.

През 1936 година Семов подарява на Съюза на публицистите в България своята вила (за подслон за възрастни, старопиталище) и част от чифлика си във Варна. Тези парцели са оценени на 450 хиляди златни лв.. През същата година той и предприемачът Иван хаджи Беров построяват в Габрово първите в България тенискортове и зимни пързалки.

Във връзка с основаването на фондацията и необятната му благотворителна активност, в централни български вестници като "Днес " и "Народна дума ", Пенчо Семов е сравняван с Рокфелер. В габровски вестник от същата година индустриалецът е разказан като великодушен човек, който раздава разнообразни суми пари без да води доклад. Според откривателите на живота на Семов, персоналните му дарения възлизат на към 50 милиона лв., а направените посредством фондацията са за над 200 милиона лв.. В документ на Министерския съвет, подписан от Карло Луканов през 1950 година, е вписана сумата от даренията на фондацията на обща стойност 204 162 524 лв. в пари, акции и скъпи бумаги.

В първото си наследство от 1928 година Семов завещава средства за построяването на постройка на Съюза на индустриалците в Габрово. С негови пари е закупена постройката на женското благотворително сдружение "Майчина грижа " и е издигнато Стопанското учебно заведение в Габрово.

В София Семов строи и дълго време материално поддържа първия в България подслон за бездомни. Безплатни трапезарии за възпитаници поддържа в Габрово, Варна и Казанлък. Индустриалецът спонсорира образованието на доста възпитаници и деца на служащите в неговите заводи, като сумата възлиза на над 3 милиона лв.. Дарява средства за католическия лицей "Свети Августин " в Пловдив, Априловската гимназия в Габрово, за учебни заведения във Варна и други градове.

През 1938 година околийският шеф на Габрово предлага на Борис III връчването на високо държавно отличие на Семов.

Пенчо Семов умира на 10 юли 1945 година. Посмъртната му воля, не е изпълнена. Фондацията, която е учредена в тази връзка, не съумява да извърши волята на донора поради "народната власт ", която през 1947 година конфискува предприятията, парцелите и средствата, събирани през целия му живот.

Във връзка със 135-годишнината от рождението на Семов през 2008 година, община Габрово провежда серия от начинания за удостояване на паметта му. В Държавна организация "Архиви " в София (през април) и в Габрово (през октомври) е проведена галерия под надпис "Пенчо Семов - българският Рокфелер ", представяща повече от 130 фотоси и документи на индустриалеца. Документите са предоставени от Държавна организация "Архиви " в София, Регионалния исторически музей в Габрово, Държавния списък в Габрово, Държавния списък във Варна. Изложбата съдържа и портрет на бизнесмена, нарисуван от художника Добри Добрев.

Документална книга за живота на Семов написва Красимира Чолакова (главен организатор, Регионален исторически музей, Габрово). Тя е озаглавена "Пенчо Семов - Успехът " и е претърпяла две издания, които са изцяло изчерпани. Предстои трето, разширено издание с приложение на истински извори за Пенчо Семов.

Признателните жители на Габрово са издигнали бюст-паметник на Пенчо Семов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР