На днешния ден можем да си спомним за германския инженер

...
На днешния ден можем да си спомним за германския инженер
Коментари Харесай

Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов двигател

На днешния ден можем да си спомним за немския инженер Карл Бенц, който патентова през 1866 година първия автомобил с бензинов мотор.

Карл Фридрих Бенц (Carl Friedrich Michael Benz (с рождено име Karl Friedrich Michael Vaillant) е роден на 25 ноември през 1844 година в Карлсруе. Той е внук на ковач и наследник на локомотивен ватман, само че става откривател и разработчик на мотори и авто инженер. Той основава и автомобила с бензинов мотор.

През октомври 1883 година той основава компанията "Бенц и Ко Райнише Газмоторен-Фабрик ", известна също с името "Benz & Cie. ", в Манхейм дружно с предприемача Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер.

На 29 януари 1886 година за своята триколесна моторна колесница Карл Бенц получава патент DRP No. 37435 - удостоверение за раждането на автомобила. Возилото с три колела е с мотор, ситуиран на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на елемента е била едвам 0.9 конски сили. Максималната скорост на транспортното средство от XIX в. е 16 км/час.

Същата година, по случай рождения ден на жена си, изобретателят трансформира един файтон в първия четириколесен автомобил. Първото съществено тестване за машината на дълъг път е на З юли 1886 година в Манхайм. Берта Бенц и двамата й синове - Евгений и Ричард, потеглят в най-дългото странствуване в дотогавашната автомобилна история. Тя употребява патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 километра) от Манхайм до Пфорцхайм.
За популяризирането на автомобила оказва помощ и триумфът през 1887 година на "Бензинката ", както я назовава самият Бенц, на ревюто в Мюнхен.

Други двама негови сънародници и съвременници - Готлиб Даймлер (инженер и промишлен дизайнер) и Вилхелм Майбах (машинен инженер, автоконструктор и индустриалец), без значение от него работят по същата концепция. Бенц обаче първи патентова своя труд, a по-късно и всички процеси, които вършат мотора с вътрешно горене използван за задвижването на коли. През 1879 година получава патента за първия мотор, който е основал през година по-рано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР