На днешния ден можем да си спомним за американеца Айви

...
На днешния ден можем да си спомним за американеца Айви
Коментари Харесай

Айви Лий измисля модерния PR

На днешния ден можем да си спомним за американеца Айви Ледбетер Лий - един от основоположниците на модерните връзки с обществеността дружно с Едуард Бернайс.

На 9 ноември 1934 година Айви Лий умира в Ню Йорк на 57-годишна възраст.

Айви Лий е роден покрай Седартаун, щат Калифорния, в фамилията на методиския духовник Джеймс Уайдман Лий. Първо учи в Емори Колидж, а по-късно приключва Принстън. Работи във вестник като кореспондент и нещатен дописник. Докато работи в екипа на Демократичната партия по време на кандидат-президентската акция на арбитър Алтън Паркър против Теодор Рузвелт, се среща с Джордж Паркър. През 1904-а двамата основават едвам третата в Съединени американски щати компания, която се занимава с връзки с обществеността и която се споделя "Паркър и Лий ".

Фирмата просъществува по-малко от четири години, само че през това време Лий се утвърждава като един от пионерите в теорията на връзките с обществеността. През 1906 година в публикацията "Декларация на правилата " той разпростира своите хрумвания по отношение на концепцията, че експертите по връзки с обществеността носят отговорност към обществото, която е доста над самото обвързване към клиента.

След злополука с Пенсилванските железници през същата година Лий разгласява известие, което е считано за първия формален презрелийз. В него той убеждава железопътните компании да разкриват информация на публицистите преди да са я получили от трети лица. През 1919 година Лий основава консултантската компания "Айви Лий и съдружници ". Три години по-късно той той стартира работа в Пенсилванските железници, ставайки първият експерт по връзки с обществеността, който да заема административна служба.

Айви Лий е бил консултант на Джордж Уестинхаус, Чарлз Линдберг (американският водач, прелетял за пръв път без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж), Джон Дейвис, Ото Кан (немски банкер, човеколюбец и колекционер) и Уолтър Крайслер.

Много историци дефинират Лий за учредител на модерните спешни връзки. Негов главен съперник в новаторския PR е Едуард Бернайс.

През 1914 година Айви Лий вкарва PR в доста по-голям мащаб, когато е поканен от Джон Рокфелер младши да съставлява фамилията му и компанията "Стандарт Ойл " (да излъска фамилния имидж) след протестите във въглищните мини в Колорадо, прочут като Клането в Лудлоу. От тогава той правилно служи на семейство Рокфелер и техните корпоративни ползи, като взима и мощно присъединяване в Рокфелер център. Всъщност той е измежду първите, които оферират на Рокфелер младши да даде на комплекса личното си фамилно име.

Лий става член на Съвета за задгранични връзки в Съединени американски щати при основаването му през 1921 година в Ню Йорк.

Айви Лий предлага директива на "Стандарт ойл " за другарство с обществото посредством медиите: "Казвай истината, тъй като рано или късно обществото ще я разбере по този начин или другояче. И в случай че обществото не харесва това, което правиш, промени политиката си и прави това, което желаят хората. " Айви Лий е считан за татко на модерния PR поради неговата социална акция от 1913-1914 година, когато той сполучливо лобира за повишение на таксите за железниците пред федералното държавно управление, което насилствено приема концепцията.

Айви Лий следва своята философия поредно, наричана от някои двупосочна улица - да оказва помощ на клиентите да се вслушват в публичното мнение и да споделят посредством известия с тяхната публика. Като практик обаче той постоянно се ангажира с еднопосочна агитация от името на клиенти, презрени от обществото.

Малко преди гибелта му, Конгресът на Съединени американски щати проверява работата му в нацистка Германия за скандалната компания IG Farben.

Едуард Бернайс (на британски: Edward Bernays, 1891-1995 г.) е малко прочут, само че извънредно авторитетен PR специалист и манипулатор на общетвеното мнение в Съединени американски щати при започване на ХХ век. Той е един от пионерите в области като пропагандата и връзките с обществеността. Племенник на Зигмунд Фройд, Едуард Бернайс употребява на процедура концепциите на чичо си за безсъзнателните, ирационални човешки импулси, с цел да ги впрегне в услуга на корпоративни ползи. И по този начин да подтикне масите да употребяват артикули и услуги, основаващи се не на рационални потребности, а на ирационални стремежи. Смятан е от мнозина за създател на термина "PR " (Public Relations, или "връзки с обществеността ").

Едуард Бернайс е създател е на книгата "Пропаганда " (1923 г.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР