На днешния ден, 6 декември, през 1991 г. Върховната рада

...
На днешния ден, 6 декември, през 1991 г. Върховната рада
Коментари Харесай

Армията ни бе повалена в руини, а днес защитава нацията от агрес...

На днешния ден, 6 декември, през 1991 година Върховната рада (украинският парламент) утвърждава законите " За въоръжените сили на Украйна " и " За защитата на Украйна ", а на 13 декември 1991 година приема Концепцията за защита и развиване на въоръжените сили на Украйна, която дефинира главните правила и сфери на развиване на украинската войска.

 

Укринформ отбелязва, че Украйна наследява от Съюз на съветските социалистически републики едно от най-мощните военни формирования в Европа, оборудвано с нуклеарни оръжия и относително модерни типове оръжие и военна техника. В продължение на над 20 години от началото на съществуването на самостоятелна Украйна обаче украинската войска е съвсем унищожена. През десетилетията има всеобщи съкращения на личния състав. Някои военнослужещи напущат сами, обезверени от неналичието на бъдеще за тях в армията. Отделно от вътрешните фактори са налице и външни въздействия, като през годините Украйна е принудена да преодолява засиления напън от страна на Москва, която по всички вероятни способи попречва основаването на пълноценни въоръжени сили на страната.

 

Повратната точка в историята на актуалната украинска войска са събитията от 2013 и 2014 година: Революцията на достолепието, съветската окупация на Крим и елементи от Източна Украйна.

 

" Макар и армията да бе повалена в руини, измежду промени, провали, безразсъден напън и изменничества за идеята на врага, украинските военнослужещи съумяха да запазят независимостта на родината и да защитят нацията от агресора ", показва Укринформ. Агенцията добавя, че понастоящем въоръжените сили на Украйна демонстрират, че са способни да се опълчват на съветската войска, която сега се счита за втората най-голяма военна мощ в света.

 

Укринформ обръща внимание на обстоятелството, че в международната класация на военните сили в отчета на профилирания уебсайт " Глоубъл файърпауър " (Global Firepower) от януари 2023 година Украйна е на 15 място измежду 145 страни. Година по-рано страната е 22-ра.

 

Храбростта, смелостта, саможертвата на нашите воини - герои от разнообразни столетия, от разнообразни райони на Украйна - разрешава на страната ни да устои, да се бори, да отговори на зложелател. Помнете това и благодарете на всички бранители и защитнички на Украйна! ", написа във Фейсбук украинският президент Зеленски.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР