На днешния ден - 4-ти август преди 329години,бенедиктинският монахПиер Периньонсъздава

...
На днешния ден - 4-ти август преди 329години,бенедиктинският монахПиер Периньонсъздава
Коментари Харесай

4-ти август е рождената дата на шампанското

На днешния ден - 4-ти август преди 329години,бенедиктинският монахПиер Периньонсъздава шампанското. Въпреки че първото огромно произвеждане на пенливо вино е към 1535 година в региона Лиму, Франция, заслуга на Периньон еподобряването на технологията на произвеждане на шампанско вино и неговото качество. Защитено още с контракта от Мадрид през 1891 година,само пенливото вино от региона Шампан във Франция може да носи името шампанско.Правилото на шумящата напитката е, четя се прави в множеството случаи от няколко сорта вино и след вторична ферментация.

Френската област, производител на " немирното " вино е най-северната в лозарските региони там, и се простира върху басейна на антично вътрешно море. Най-добрите мазета за шампанско са към Реймс и Еперне,където и до през днешния ден шампанско се прави от сортовете пино ноар, шардоне и пино мюние. След изобретяването на бутилката от дебело стъкло в Англия преди 316 години и съхранението на напитката не е проблем. Интересен факт е, че бутилките, в които са налива шампанското устоят три пъти по-високо налягане в автомобилните гуми, а според от степента на на добавени захари пенливото вино се дели на няколко категории - сладко, полусухо, изсъхнало, екстра изсъхнало, съвсем напълно изсъхнало или напълно изсъхнало.

В България пенливо вино се създава на няколко места, като най-голямо е производството в Лясковец, където вършат 1/3 от продукта в страната от шардоне, алиготе и димят. Първотошумящо вино " Искра " там е тръгнало на пазара през 1959 година. Другото място, където създават известното пенливо вино " Искра " е в Чирпан, а там бялото се появява през 1970 година, а аленото - през 1983 година.

Трябва да се знае, че шумящо вино се сервирав тесни и дълги чаши, тъй като в тях мехурчетата сезадържат по-дълго и вършат напитката по-приятна за консумация за по-дълго.
Подходящата температура за сервиране на шампанско емежду 6 и 8 градуса.Консумацията на шампанско може да ви достави наслаждение и да ви накара да се чувствате сносно, защото към този момент е научно доказнао, че пенливите виновност оказват помощ на сърцето, като понижава риска от заболяването на Алцхаймер, намаляват холестерола и защищават от инсулт, като циркулацията на кръвта.Съществува даже диета, включваща ежедневната консумация на шампанско до 1-2 пъти на ден. Една чаша от напитката съдържа единствено 91 калории. Съветът е да не прекалявате с напитката,като водеща е умерената консумация до две чаши на ден.

Специалистите сочат още, ченай-лошата композиция може да е на пенливо вино е със сметана и ягоди, както и с шоколад. Можете да ги комбинирате със салати, предястия, даже и с главните ястия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР