На днешния ден - 2 септември, в много страни по

...
На днешния ден - 2 септември, в много страни по
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Международния ден на лешоядите

На днешния ден - 2 септември, в доста страни по света ще се означи Международен ден на лешоядите. По предписание той се празнува през първата събота от месец септември.

В Деня на лешоядите в редица страни по света се провеждат голям брой прояви, които целят да обогатят обществеността с потребна информация за тези птици, като концепцията е това да спомогне за запазването на изчезващите типове. Тази година в България също ще се проведат събития, отдадени на Международния ден на лешоядите.

Българското сдружение за отбрана на птиците, Регионален исторически музей при Русе и Природен парк Русенски Лом приканват всички поданици посетители на крайдунавския град да се причислят в честването на празника. По случай Деня на лешоядите в Лапидариума на РИМ-Русе ще се състои специфична стратегия.

Тя ще включва занимателни игри с осведомителен темперамент, викторини за малчугани с доста изненади. Осен че ще се забавляват, децата ще научат и доста любопитни обстоятелства за лешоядите благодарение на презентация, която уредниците на събитието са приготвили.

Лешоядите са птици, почитани от човечеството от Древността. Мнозина гледат на тях като на злокобни и неприятни създания, само че тяхната неприятна популярност е изцяло незаслужена, показват природозащитниците. Лешоядите са санитарите на природата, защото се хранят с мърша. Тяхното наличие в дивата среда е от огромно значение, ето за какво хората би трябвало да обединим старания и да запазим тези птици.

Лешоядите са положителни и грижовни родители, само че за жал се развъждат относително рядко. Те снасят по три-четири яйца годишно. Някои екземпляри снасят по-малко яйца и даже по-рядко. Освен това тяхната полова зрялост настава относително късно, което е още една спънка за увеличението на популацията.

Според откривателите в предишното територията на страната ни е била населявана от голям брой лешояди, само че през днешния ден техният брой е мощно занижен.

Вижте също:

- Египетски Лешояд;

- Изчезналият космат лешояд се завърна в България.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР