На днешния 22 декември Православната църква почита деня на Света

...
На днешния 22 декември Православната църква почита деня на Света
Коментари Харесай

Красиви женски имена празнуват имен ден днес

На днешния 22 декември Православната черква уважава деня на Света великомъченица Анастасия. Тя посвещава живота си на грижи за небогати, заболели и нещастни. Макар и известна измежду хората, тя е наказана на гибел по време на всеобщите преследвания на християните при император Диоклециан.

Анастасия била щерка на благороден и богат римлянин. Всички в Рим се чудели на хубостта, мозъка и познанията на младата Анастасия, чийто татко ѝ бил богохулник, само че майка ѝ изповядвала християнската религия.

От нея Анастасия получила знания за Бога. След гибелта на майка ѝ Анастасия е омъжена принудително за сенатор Помплий. За да резервира девствеността си, през целия им сватбен живот тя се преструвал на неизлечимо болна и не позволява интимна непосредственост с него. Озлобен от това, Помплий я подлага на унижения и обиди. Но скоро след подписване на брака им, той корабокрушира по време на стихия и умира. След като остава вдовица, Анастасия употребява всичкото си благосъстояние, с цел да оказва помощ на затворените в тъмниците поради религията си християни – като се стараела по всякакъв начин да облекчава страданията им – носела   храна и облекла на пандизчиите, на просяците давала самун, лекувала заболяванията на болните, превързвала кървящите рани на ранените.

Тя обикаляла от град на град по тъмниците, утешавала ги, лекувала ги, осигурявала им храна и където е допустимо, заплащала великодушни подкупи на тъмничарите, за освобождението им. Постепенно Анастасия се трансформира в изкусна лечителка, която познава и най-малките тънкости в лекарския поминък. Поради това и великомъченица Анастасия е считана за настойничка на аптекари и лекари. Заради мощната си и непреклонна религия Анастасия била подложена на доста мъчения. Една заран Анастасия отива в пандиза в град Сирмиум, провинция Илирик, само че го намира празен. Всички християни биват избити предната нощ. Съкрушена, тя почнала да плаче и по този начин се издала, че е християнка. След арестуването ѝ, персонално императорът я увещавал да се отхвърли от вярата, с цел да резервира живота си, само че тя отказала.

Изпратена е дружно със сестрите си в Солун, където в продължение на 60 дни е измъчвана без храна, само че макар изтощението си, остава жива. Обезглавена е на 22 декември 304 година в Солун. 

Имен ден честват всички с имена: Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР