На днешния 14 октомври Морската вертолетна авиобаза Чайка отбелязва 63

...
На днешния 14 октомври Морската вертолетна авиобаза Чайка отбелязва 63
Коментари Харесай

Морската вертолетна авиобаза „Чайка” навърши 63 години

На днешния 14 октомври Морската вертолетна авиобаза „ Чайка ” отбелязва 63 години от своето основаване, научи Moreto.net.

Авиобаза „ Чайка ” е единственото въздушно поделение на българските военноморски сили. Разположена е на южния бряг Варненското езеро, по пътя за с. Константиново.

Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959г., когато 3 екипажа стартират да усвояват 2 вертолета Ми-4. На 14 октомври същата година публично е образувана обособената противолодъчна ескадрила, която в началото организационно е към Военновъздушните сили и е основана на летище „ Враждебна ” край София.

На 5 май 1961 година ескадрилата е трансферирана на летище „ Чайка ” и минава в послушание на ВМФ. Първи пълководец на ескадрилата е майор Димитър Георгиев. От 1 септември 1998 година ескадрилата е реорганизирана в авиобаза.

Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разграничена на два интервала: първия – от 1917 година до края на 50-те години, свързван с потреблението на водосамолети, и втори подобен – с начало 14.10.1959 година, в който на въоръжение са военноморски вертолети.

На днешния ден се означават 63 години от деня, в който е образувана обособена противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа. От основаването на ескадрилата до 1978 година на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.

В края на 1978 година е одобрен нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.

На 30.01.1979 година от Съюз на съветските социалистически републики са пребазирани в „ Чайка ” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови типове подготовки и още по–убедително се утвърждава престижа на ескадрилата във Военноморските сили.

В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц неповторим със своите качества за оттатък хоризонтно целеуказване в полза на ударните ни сили.

Ескадрилата заема полагащото ѝ се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава престижа си изпълнявайки необятен кръг от задания. Апогеят в развиването на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три вида Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, забележителен % на изправна техника и необятен кръг от изпълнявани задания.

Следват сложни години за Военноморската авиация.

На 9 октомври 2011 година в авиобаза „ Чайка ” с церемониален обред е признат първия вертолет AS 565 MB “Panther ” в състава на Военноморските сили. Веднага по-късно постъпват още два.

До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е позволен до употреба на вертолетите Panther.

След извършено образование по спешно – избавителни интервенции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от подготвителния център на „ Eurocopter ”.

От 1 август 2012 година, същите носят непрекъснато дежурство за присъединяване в интервенции по търсене и избавяне и оказване на помощ: за избавяне човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

След случай по време на обучение през юни 2017 година, авиобаза " Чайка " губи единият си вертлет с бордови номер 902. При опит да избави живота на екипажа си, командирът капитан първи сан Георги Анастасов приводнява авариралия вертолет наоколо до фрегата " Дръзки ".

При последвалата избавителната интервенция, от потъналия вертолет, са извадени живи двама от членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, само че не и командирът Анастасов, който губи живот са. По късно е нараснал посмъртно в майор.

От края на 2019 година Военноморска вертолетна авиобаза " Чайка " край Варна още веднъж разполага с три вертолета, напомня Moreto.net.

На въоръжение вертолет AS 365N3 „ Dauphin ” в състава на военното формирование. Хеликоптерът е получен вследствие на контракта сред Airbus Helicopters (като правоприемник на Eurocopter) и МО на България за споразумяване на насрещните искове по контракта за доставка на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР