На днешната дата се навършват 43 години от кончината на

...
На днешната дата се навършват 43 години от кончината на
Коментари Харесай

43 години без Краля на рокендрола - Елвис Пресли

На днешната дата се навършват 43 години от кончината на Краля на рокендрола Елвис Пресли. Той умира в резултат на сърдечна непълнота, причина за която стават несъразмерното тегло и злоупотребата с успокоителни през последните години от живота му.

Световен гений, любим на милиони хора и икона на музиката, Елвис Пресли разчупи визиите за основаване на изкуство. Tръгва по професионалния си път през 1954 година и бързо става звезда, като разпространява измежду необятната аудитория афроамериканската музика.

С поредност от сполучливи сингли и телевизионни участия той се трансформира във водеща фигура в зараждащия се жанр рокендрол. През 50-те и 60-те години на 20 век взе участие и в киното и издава кино музика, само че след 1968 година възобновява концертната си активност до гибелта си през 1977 година

Номиниран е за 14 награди " Грами ", като печели 3 от тях надлежно през 1968 година, 1973 година и 1975 година, получава и " Грами " за повсеместен принос. Той е най-продаваният солов актьор в историята на музиката с към 1,3 милиарда продадени копия, като единствено в Съединени американски щати е продал 199,5 млн. копия от албумите си.

Повече от 4 десетилетия след гибелта си Елвис Пресли провокира същински възторг измежду меломаните, освен с продадени милиарди копия на песните си, само че и с цялата си харизма и театрално държание. Кавъри на негови шлагери към момента попадат в класациите.

Имитаторите на Краля на рока по целия свят са над 80 000 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР