На днешната дата през 811г. се състои Битката при Върбишкия

...
На днешната дата през 811г. се състои Битката при Върбишкия
Коментари Харесай

На този ден: Хан Крум разбира византийците при Върбишкия проход

На днешната дата през 811г. се състои Битката при Върбишкия проход сред българските войски и византийските. След като византийският император Никифор разграбва Плиска в отсъствието на хан Крум. Той опожарява столицата и избива популацията.

Никифор тръгнал да се връща към Константинопол, само че Крум готвил възмездие. Събрал българската войска и атакувал византийците при Върбишкия проход.

Това е една от най-значимите победи на българската войска против византийците. В борбата българите разгромяват войската на Никифор, а самият император е погубен при борбата.

Гордостта на Крум от великата победа най-ясно изпъква в описа за Никифоровата глава. „ Като отрязал главата на Никифора, написа летописецът, Крум очистил черепа и го обковал извън със сребро, с горделивост карал славянските князе да пият. “

През 1803г. във Англия е открита първата железопътна линия . Тя е открита в Лондон и е превозвала товари.

През 1908 година в Съединени американски щати се основава Бюро за разузнаване, което през 1935 е преименувано във ФБР . Федералнот бюро за следствие е федерален правоприлагащ орган и контраразузнавателна специфична работа, която е главният проверяващ орган на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.



През 1940г. фюрера Адолф Хитлер и външният министър на Нацитска Германия Йоахим Фон Рибентроп стартират договаряния поредно с румънския и българския министър председател за уговаряне връщането на Южна Добруджа на България . Това е последното териториално уголемение на България.

През 1947г. американският президент Хари Трума подписва декрет подписва Закона за национална сигурност, с който се основава Централно разследващо ръководство (ЦРУ) . Централно разузнавателно управление на САЩ не е променяло името си и до през днешния ден остава най-голямата разследваща организация в севта.

През същата година Народна република България насочва публична молба към Организация на обединените нации за участие в организацията . Народна република България е призната за пълновръстен член на Организация на обединените нации на 14 декември 1955 година, по едно и също време с Албания, Унгария, Румъния, Австрия, Йордания, Ирландия, Испания, Италия, Камбоджа, Лаос, Либия, Непал, Португалия, Финландия и Цейлон.

През 1995г. в Брюксел е подписана конвенцията за основаване на Европейската полицейска организация Европол .

Днес в България се отбелязва Професионалния празник на чиновниците от национална работа „ Жандармерия “ – Определен с Решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 година

Родена е Людмила Живкова , щерка на някогашния водач на България Тодор Живков. На този ден са родени и английския рок музикант Миг Джагър , олимпийския ни първенец в щангите Нораир Нурикян , актьорите Кевин Спейси и Джейсън Стейтъм , както и актрисите Сандра Бълок и Кейт Бекинсейл .

 Миг Джагър
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР