На днешната дата през 1828 г. в Балтимор, САЩ, тръгва

...
На днешната дата през 1828 г. в Балтимор, САЩ, тръгва
Коментари Харесай

През 1828 г. тръгва конски трамвай в САЩ

На днешната дата през 1828 година в Балтимор, Съединени американски щати, потегля първият в света конски трамвай, а през 1832-ра такова транспортно средство към този момент се движи и по улиците на Ню Йорк. До основаването му се стига вследствие на разрастването на градовете и промишлените предприятия и отдалечаването на местоработата от местоживеенето.

Появилите се омнибуси скоро получават сериозна конкуренция в лицето на железопътните конни сформира. Правени са опити и за въвеждане на парни локомотиви по градските улици, само че несполучливи. Използването на конете пък е обвързвано с голям брой неудобства и опитите да се вкара трамвай с механична двигателна сила не престават. В Съединени американски щати необятно разпространяване получават трамваите с кабелна двигателна сила по сходство на лифтовете. Такъв трамвай, непокътнат като историческа забележителност, има и до през днешния ден в Сан Франциско.

Постиженията на физиката в региона на електричеството, развиването на електротехниката и нови изобретения довеждат до основаването на първата пътническа електрическа трамвайна линия сред Берлин и Лихтерфелд през 1881 година, издигната от Сименс. През 1885 година вследствие на разработките на американския откривател Лео Дафт електрическият трамвай се появява и в Съединени американски щати. През 1892 година за първи път е въведен трамвай и в Руската империя - в Киев. У нас историята на трамвая стартира в края на 19. век, когато в София се появява конският омнибус с линии от Гурковски площад (сега пл. „ Св. Неделя “) до гарата, Горна баня и Княжево, който софиянци наричали трамвай. Изграждането и използването на електрически трамвайни линии е обещано на концесия през 1898 година от Софийската община на френското сдружение „ Марсилия “. Строителството продължава 2 година През 1904 година се прави несполучлив опит за основаване на трамвайна мрежа в Пловдив, която да го свързва и със Станимака.
След развиването на превоза по света стартират да се отхвърлят от трамвая - в Париж през 1937 година, в Лондон - през 1952 година

Още през 70-те години на 20. век обаче се стига до извода, че всеобщото разпространяване на колите води до смог, звук, недостиг тук-там за паркиране. Постепенно транспортната политика стартира да обръща внимание на публичния превоз. По това време към този момент са налице нови решения в региона на организацията на трамвайното придвижване и механически решения, които вършат трамвая конкурентоспособен. Това е началото на възраждането му. Нови мрежи са открити в Канада през 1978 година, още веднъж потеглят линиите в Париж и Лондон, както и в други от най-развитите градове по света. Въпреки потвърдените преимущества на трамвая, към този момент над 100 година трамвайна мрежа в България има само София.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР