На днешната дата българското кино навършва 105 години. На 13

...
На днешната дата българското кино навършва 105 години. На 13
Коментари Харесай

Българското кино навърши 105 години

На днешната дата българското кино навършва 105 години. На 13 януари 1915 година в първия киносалон в България " Модерен спектакъл ", открит през 1908 година, се състои значима премиера. Прожектира се първият български филм " Българан е галант ". Той е дело на 24-годишния тогава Васил Гендов, който е негов режисьор, сценарист и извършва основната роля. Главната женска роля извършва актрисата от Народния спектакъл " Иван Вазов " Мара Миятева-Липина.

Жанрът на черно-белия глух филм е комедия. След двудневни премиерни прожекции той е показван и отвън София. Следва прожекция през септември в " Модерен спектакъл " и дълго забвение. За жал филмът не оцелява до наши дни и от него са непокътнати единствено 1-2 фрагмента. Лентата е унищожена по време на бомбардировките в София през 40-те години на XX век.

Сюжетът на кино лентата е разказан в записките на Гендов: " Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и стартира да я ухажва. Тя взема решение да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с великодушна ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да й даде назаем. Той се съгласява. Дамата води Българан в първокласно заведение и за негова сметка поръчва скъпи питиета и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя брачен партньор и му предлага да извикат файтон и да освободят " носача ". Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за осъществената услуга. "

Гендов е създател на 11 кино лентата, сред които и първата екранизация на " Бай Ганьо " на Алеко Константинов. Негов е и първият български звуков филм - " Бунтът на робите ", отдаден на Васил Левски, в който самият Гендов играе основната роля. Той е основател на основаването на първия Съюз на артистите в България, (1919 – 1920 г.), Съюза на кинодейците в България (1931 г.) и Музея на българската кинематография (1948 г.).

Роден на 24 ноември 1891 година в Сливен, Гендов се учи на театрално изкуство като стажант в спектакъл " Сълза и смях " и в Народния спектакъл. По-късно приключва висшата театрална школа " Ото " във Виена и специализира кино в Берлин. Работил е като артист, като трагичен админ в Русе и е бил шеф на пътуващия спектакъл " Български спектакъл - София ". Автор е на записките " Трънливия път на българския филм ". Почива на 3 септември 1970 година в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР