На Димитров е наложена глоба в размер на 5 000

...
На Димитров е наложена глоба в размер на 5 000
Коментари Харесай

КПКОНПИ отнема близо 70 хиляди лева от председателя на КРС, раздал ги като бонуси на служители и на себе си

На Димитров е наложена санкция в размер на 5 000 лева
На свое постоянно съвещание през днешния ден КПКОНПИ откри спор на ползи за Иван Димитров, ръководител на Комисията за контролиране на известията (мандат 2018 – 2023 г.). Производството против него е почнала по сигнал от орган на изпълнителната власт, оповестиха от комисията.

Установено е, че в интервала 2019 – 2021 година Димитров е издал 11 заповеди, с които се дефинират спомагателни хонорари за чиновници в КРС, измежду които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани дружно със заплатите по одобрени от ръководителя поименни описи.

Издаването на заповедите и одобряването на поименните описи към тях, в които е попадало и неговото име, е реализиране на пълномощия в частен интерес.

На Димитров е наложена санкция в размер на 5 000 лева

В изгода на страната се лишава сумата от 63 449 лева, представляваща материалната полза, осъществена от спора на ползи, както и сумата от 6 434, 34 лева – дневното заплащане за дните, в които са подписани и одобрени заповедите.

КПКОНПИ одобри решение, с което открива спор на ползи и във връзка с Виктория Грозева – основен проектант на Община Стара Загора.

В хода на инспекцията са събрани доказателства, че на 05. 06.2020 година тя, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е издала заповед, с която е разрешила разработване на обстоен организационен проект (ПУП) на архитектурно сдружение, чийто едноличен притежател е нейният брачен партньор. Благодарение на тази заповед, брачният партньор на Грозева е получил заплащане по контракт за капиталово изследване и планиране от компания, с която е сключил контракта. По този метод е осъществена нематериална полза, изразяваща се в помощ и поддръжка, и материална – изразяваща се в приемане на парична сума, в частен интерес за обвързвано с нея лице. В случая е следвало Грозева да си направи самоотвод от съответното си обвързване по работа. Наложена й е санкция в размер на 5 000 лева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР