На Държавна сигурност е наредено да прекрати подслушванията и следенето

...
На Държавна сигурност е наредено да прекрати подслушванията и следенето
Коментари Харесай

Наредили на ДС да спре подслушванията чак през февруари 1990

На Държавна сигурност е подредено да приключи подслушванията и следенето на кореспонденцията на българските жители чак на 9 февруари 1990 година

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява. Той съставлява строго секретно от особена значимост окръжно до началниците на „ Оперативно-техническо мероприятие “ [оперативно-технически мероприятия] при регионалните и общински ръководства на Министерство на вътрешните работи.

В документа, който е с най-високата степен на секретност за времето си, се подрежда, че „ безусловно се не разрешава провеждането на оперативно-технически мероприятия

Документът постанова „ безспорната възбрана на осъществяване на оперативно-

механически мероприятия М „ Родопи “, М „ Пирин “ и М „ Вихрен “ на български жители по какъвто и да е мотив “.

Причината е декларацията на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (БКП), направена пред участниците в Кръглата маса.

Мероприятие „ Родопи ” съставлява микрофонно подслушване, мероприятие „ Пирин ” – подслушване на домакински и длъжностен телефон и мероприятие „ Вихрен ” е надзор върху персоналната и служебна преписка.

Подчертано е, че същите са могли да бъдат позволени единствено в случаите, когато е налице съответно позволение от съда или прокуратурата.

Дотогава Държавна сигурност е правила каквото си желае в нарушаване даже на комунистическата Конституция във връзка с подслушването на обществото и негласното следене на кореспонденцията на хората, избрани от режима като негови съперници.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и краят на тоталитаризма ”, издание на Комисията по досиетата, 2011 година

 ds-podsluchvane-1990_001_1_.jpg

 ds-podsluchvane-1990_001.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР