На чужд гръб и 10 ученически раници са малко. Под

...
На чужд гръб и 10 ученически раници са малко. Под
Коментари Харесай

Спринт с тежки ученически раници си спретнаха родители и омбудсман

На непознат тил и 10 училищен раници са малко. Под този наслов майки се натовариха с тежките училищен раници , с цел да покажат на институциите какъв е товарът върху децата и да им напомнят, че казусът не е решен и те упорстват Министерството на образованието и науката ( МОН ) да откри съответно решение.

Над 150 000 възпитаници от 5 до 7 клас са наранени от тежките раници. Децата имат по към шест часа, а учебниците са тежки. Между шест и осем кг всеки ден носят учениците от горните класове.

За децата до четвърти клас в учебно заведение има шкафчета, където децата да оставят част от помагалата, само че за учениците до 12 клас такива няма.

Родителите се надяват институциите да се вслушат в митинга им. Тежестта върху децата е причина за гръбначни изкривявания.

За следващ път слагаме въпроса, само че решение няма, сподели Емилия Петкова, майка на петокласничка. Институциите единствено дават обещание да намерят решение, само че остават глухи за проблемите на децата, акцентира тя.

За следващ път преди месеци тематиката повдигна ученичка. Петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о учебно заведение " Добри Войников " написа тъжба до ръководителя на Държавната организация за протекция на детето против тежките раници на учениците. Постъпката й впечатли хиляди в обществените мрежи.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова се срещна с Теди, с цел да я изслуша и да предложи решение на казуса. Михайлова предложи тетрадките на учениците да са по-нисък клас - по-некачествена хартия, само че по-леки.

" Не считам, че това е решение, тъй като децата в този момент построяват почерка си и е хубаво да пишат на по-висок клас тетрадки. Предпочитам учебниците да са по-нисък клас, само че с повече наличие, с цел да няма потребност от спомагателни пособия и сборници ", сподели тогава майката на Теди Лилия Божкова.

И както е традиция у нас, тематиката замря. Затова е и днешната акция на майките, които желаят да припомнят на МОН , че възпитаници и родители не са не запомнили и чакат отговор.

Експертите са безапелационни - ученическата раница не би трябвало да тежи повече от 15 % от тежестта на детето. Раница, която е прекомерно тежка, която се носи погрешно, може да аргументи медицински проблеми. Тежката раница, която се носи през едното рамо може да аргументи навеждане на детето на една страна, което може да изкриви гръбначния му дирек и да му аргументи болежка.

Детето може да се защищити от гръбначно деформиране и прегърбване, като употребява две презрамки и разпредели тежестта на раницата си отмерено и на двете рамена. Раница, която се носи погрешно може да докара до дисторция или да повреди гръбнака и коремните мускули. Ако раницата се носи отпусната, тежестта и може да накара детето да се накланя обратно.

Омбудсманът Мая Манолова също застана зад самодейността и постави тежка раница. Заедно с майките и тя тича. Манолова посочи какъв брой е значима самодейността. Призовавам всички институции, министър, заместник-министри, инспекторат, да прекарат един ден с шестокласник, с цел да видят какъв брой е тежка раницата, сподели публичният бранител. Тя настоя да се откри съответно решение и да се понижи тежестта на ученическата раница.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР