На близо 40 млн. лева безвъзмездна финансова помощ могат да

...
На близо 40 млн. лева безвъзмездна финансова помощ могат да
Коментари Харесай

Близо 40 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ ще ползват малките фермери

На близо 40 млн. лв. безплатна финансова помощ могат да разчитат дребните фермери. Това стана допустимо откакто Министерството на земеделието, храните и горите стартира да приема документи за кандидатстване по подмярка 6.3 „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.). Идеята е да бъде ускорена модернизацията и софтуерно обновяване на дребните аграрни стопанства, като се увеличи тяхното икономическото развиване. Приоритетно ще се преглеждат планове на претенденти с обучение в региона на селското стопанство, биологични производители, както и тези, които развиват активност в планинските региони.

Документи за присъединяване ще се одобряват до 2 март 2022 година. Кандидатстването и оценката на предложенията ще бъде напълно електронно, прецизират от агроминистерството.

Потенциалните претенденти би трябвало да се регистрирани аграрни производители и имат стопанството със общоприет индустриален размер сред левовата равноценност на 2000 евро и 7999 евро, в това число.

Максималният размер на средствата, които един претендент може да получи, е до 30 хиляди лв., като изплащането им ще се прави на два стадия. Първото заплащане ще бъде на стойност близо 20 хиляди лв. и ще се осъществя до два месеца след подписване на административния контракт. Окончателното заплащане ще се извърши след точна реализация на бизнес проекта, което ще се удостовери с инспекция на място от Държавния фонд „ Земеделие “ - Разплащателна организация.

Припомняме, че дребните аграрни стопани ще могат да употребяват услугите на Национална работа за препоръки в земеделието, която дава гратис профилирани консултантски услуги, в това число и правене на бизнес проекти по подмярката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР