На Балканите трябва да се пазим от думи като „нова

...
На Балканите трябва да се пазим от думи като „нова
Коментари Харесай

Бойко Борисов в Струмица: Разбираме се, учените да си спорят за езика

На Балканите би трябвало да се пазим от думи като „ нова епоха”, „ исторически” – повече невзискателност ни е нужна, в сравнение с великолепие. Трябва да забравим, че тук е Велика Албания, Велика Македония, Велика България, Велика Сърбия – колкото по-бързо забравим, че сме „ велики”, толкоз по-бързо инфраструктурата и приходите ще се изравнят със Западна Европа. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след взаимното съвещание на държавните управления на България и Македония в Струмица.

Официално бяха подписани съглашения за съдействие в региона на защитата (вкл. и за рационализация на македонски танкове Т-72 у нас), енергетиката (нова междусистемна газова връзка), туризма (съвместно приемане на туристи от трети страни), връзките (падане на цените на ромунига) и други.

Според македонския министър председател Зоран Заев това е естествено продължение на контракта за добросъседство от лятото и е образец за другарство сред две страни, което обезпечава интернационалната сигурност. От думите му стана ясно още, че София и Скопие ще се борят дружно и с тероризма, хакерските атаки и хибридните закани.

„ Перспективата за Европейски Съюз и НАТО за Македония е извънредно значима. Това, несъмнено, е ваш избор, по който вървите. Ако имате потребност, ние сме отсреща, това е ваш избор, в който ние не се бъркаме”, безапелационен беше Бойко Борисов. Той прикани да приказваме повече за бъдещето и по-малко за предишното.

Все отново обаче от македонска страна пристигна въпроса за това какво е мнението му за македонския език. „ Абсолютно се разбираме. Нито една от медиите – нито български, нито македонски, имате слушалки. Какво по-важно има от това да се разбираме и да се върви напред по пътя? Нека учените приказват на тая тематика. Хилядолетна история имаме, постоянно може да се откри нещо, за което да се скараме”, отговори Борисов.

И не пропусна нагледно да покаже рисковете от непремерената изразителност: „ Направим ли подобен диалог кой език какъв е, Каракачанов е доста квалифициран по тази тематика – вместо да подпишат контракт за съдействието с армиите, с госпожата (македонският министър на защитата – б.р.) може да дойдат с по един танк”.

Заев означи, че Договорът за добросъседство е подписан на български (според Конституцията на Република България) и на македонски (според Конституцията на Македония).

И двамата подчертаха, че не се месят в делата на църквата, само че биха се радвали, в случай че Българската православна черква одобри македонската за своя „ дъщеря”, защото това би било точно в духа на добросъседството.

Като главен план и Борисов, и Заев показаха Коридор №8, с който Варна ще се свърже с Албания. По думите на българския министър председател ползата към артерията е доста огромен, тъй като към този момент наподобява допустимо построяването й. В кратковременен проект ще се работи за това връзката на българска територия да се прави през съществуващите автомагистрали, като при започване на идващия месец ще има огромна среща за коридора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР