На България и е нужно работещо редовно правителство. Икономиката ни

...
На България и е нужно работещо редовно правителство. Икономиката ни
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: Най-големият участник в икономиката липсва у нас - това е държавата

На България и е нужно работещо постоянно държавно управление. Икономиката ни е постоянна, само че това е и добра, и неприятна вест. През третото тримесечие нашата стопанска система набъбна с 0,4% - най-ниското, записано в Европейски Съюз равнище. Средното равнище за съюза е 3,9%, а в еврозоната 3,7%. Икономиката на съседката ни Румъния порасна с 8% на годишна база.

Най-големият участник в стопанската система у нас липсва и това е страната. Тя не взе участие през последните месеци и се усеща неизпълнението на финансовите разноски. Това съобщи финансовият специалист Пламен Данаилов от политическа партия Има Такъв Народ в по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му положителната вест е, че през ноември бюджетът е на остатък 540 милиона лв., което значи, че може да приключим на уравновесен бюджет.

" Бюджетът ще бъде модифициран, най-малкото тъй като имаме нови конструкция и състав на Министерски съвет. Най-малкото имаме нови първоначални разпоредители, две нови министерства, петима вицепремиери. В съглашението е заложено до края на януари да е признат бюджета за 2022 година и да е направена средносрочна рамка, върху която да се движим ", съобщи той.

Според него да променяме данъчната политика през декември и януари и неверно.

" За страна като България бюджетът би трябвало да е подготвен най-късно август и да е утвърден към октомври актуалната година за идната. Как да изготвим бюджет за идната година, в случай че налозите се сервират в края на самата година? "

" Тази процедура за смяна на налозите в края на годината би трябвало да спре. Трябва да бъдат обсъждани и съгласувани доникъде на година, което ще даде предвидимост на бизнеса ", споделя той.

" Грешно е и да се вдигне оптималният застрахователен предел - това значи в допълнение облагане на бизнеса, който заплаща високи приходи ", съобщи Данаилов.

По думите му България е измежду стопанските системи с най-ниско стопански интензивно население - към 71%, а междинното за Европейски Съюз е 73%. По статистика това е популацията от 15 до 64 години - това са хората в трудоспособна възраст. Увеличение от 2% за нас е към 78 000 души, вкарани в стопанската система. Ако се случи това и ги вкараме на минимална работна заплата от 700 лв., ще съберем налози за близо 200 милиона лв. на година. Това ще компенсира и няма да има потребност да се усилва оптималният застрахователен предел ", съобщи той.

" От 2023 година ще влязат по-високо данъчни ставки за акцизите на европейско равнище. Трябва да се намерения по кое време би трябвало да бъдат въведени в България тези условия, тъй като, когато им пристигна времето може би ще бъдем в предизборна конюнктура, в случай че това държавно управление и този парламент изкара цялостния мандат. Енергията, която е при започване на едно държавни управления, би трябвало да бъде употребена за промени ".

Според Данаилов би трябвало да се проучва съкращаването на администрацията. Тя би трябвало да бъде по-ефективна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР