На 93-годишна възраст ни напусна една от легендите и основоположничките

...
На 93-годишна възраст ни напусна една от легендите и основоположничките
Коментари Харесай

Напусна ни баскетболната легенда Калинка Симанова-Тотева

На 93-годишна възраст ни напусна една от легендите и основоположничките на огромните триумфи на българския женски баскетбол през 50-те години на предишния век – Калинка Симанова-Тотева.

Родена в Нова Загора на 21 юни 1926 година, тя играе баскетбол от 1940 до 1959 година Носи екипа на „ Раковски “, РР-43, „ Спартак “ и „ Локомотив “ (София). Неизменна част от женския народен отбор от основаването му през 1942 до 1956 година, като 12 години е негов капитан. Два пъти остава на крачка от медалите на европейските шампионати - през 1952 и 1956 година

Симанова-Тотева (с топката на снимката) е едно от девойките, които изиграват първия мач на националния тим на страната ни – през 1943 година в Будапеща.

Шампионка е на България 7 пъти и притежател на Купата на България през 1951 година

„ Европейска купа, европейски купи, олимпийски медали, международна популярност – във всичко това е вградена сянката на едно потомство, което непроменяемо и заслужено свързваме с името на Симанова “, написа в една от книгите си известната журналистка Надежда Богданова. В текста си журналистката продължава: „ Не е належащо човек да рови доста в старите вестници – още от първите страници ще го огледа тя. … Който я помни от игрището, ще я познае и без името, което съвсем в никакъв случай не липсва в заглавията под рубриката „ Баскетбол “. Симанова, Калинка, Киро. Който не е виждал по какъв начин играе, е изпуснал най-малко 10 от основните букви в писмеността на огромния ни женски баскетбол. "

Животът й е напълно обвързван с баскетбола - брачна половинка на друга легенда на играта у нас - Константин Тотев. Нейната щерка Иванка Тотева пък от години е част от екипа на международната баскетболна федерация ФИБА.

Опелото ще се състои на по-късен стадий, когато най-близките й хора съумеят да се приберат в България.

Екипът на БФБаскетбол изрича своите дълбоки съболезнования на околните и роднините на Калинка Симанова-Тотева!

Поклон пред безконечната й памет!

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР