На 92 години почина световно известният художник проф. Галилей Симеонов.

...
На 92 години почина световно известният художник проф. Галилей Симеонов.
Коментари Харесай

Почина художникът проф. Галилей Симеонов

На 92 години умря международно известният художник проф. Галилей Симеонов. Той е роден с името Никола Цветин в село Гаврил Геново, област Монтана.

Завършва гимназия в Берковица дружно с Йордан Радичков. През 1960 година се дипломира в Художествената академия, в класа на проф. Илия Бешков. Дълги години проф. Симеонов преподава в академията в компетентност " Графика ". Автор е на един от най- същинските портрети на Васил Левски.

През 1990 година професорът се завръща към своите корени в село Гаврил Геново, където продължава да твори и основава своето цялостно с живот изкуство. Ето какво споделя той за живота си в изявление за Радио Видин през март 2020 година:

" Аз вървя пеш до остарялата чешма. Наливам си водичка, пия насам и в горещина и в мраз, и доста съм си къпал иконите- някаква дълбока религия. Ние си кърпиме с едни пенсийки, само че това е. Гъските си храня, рисувам. Не излизам на разходки, само че вървя по този начин за водица. "

Опелото на проф. Галилей Симеонов ще е на следващия ден от 11:30 часа в църквата " Св. Георги " в родното му село Гаврил Геново.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР