На 91-годишна възраст почина Сергей Ковальов, един от най-видните съветски

...
На 91-годишна възраст почина Сергей Ковальов, един от най-видните съветски
Коментари Харесай

Почина руският дисидент и правозащитник Сергей Ковальов

На 91-годишна възраст умря Сергей Ковальов, един от най-видните руски и съветски правозащитници. Това заяви неговият наследник Иван Ковальов в обществените мрежи. Сергей Ковальов е умрял в понеделник заран в съня си.

Ковальов беше един от водещите дейци на продемократичното придвижване в Съветския съюз през 50-те и 60-те години, наред с Андрей Сахаров и брачната половинка му Елена Бонер, Людмила Алексеева, Юри Орлов, Анатоли Марченко.

През 70-те и 80-те Ковальов лежи 7 години в лагер за " антисъветска пропаганда и агитация ". Активизмът му продължава и през годините на Перестройката. Той е един от създателите на организация " Мемориал " и неин съпредседател след 1990.

Ковальов e първият ръководител на комисията по правата на индивида към президента Борис Елцин. Той е и един от главните създатели на Глава втора от съветската конституция, която дефинира правата и свободите на жителите.

Критикува войната в Чечня и растящия авторитаризъм на президента Владимир Путин, опълчва се на съветската военна интервенция в Грузия през 2008 и анексията на Крим през 2014.

" Не може да жертваме правила в името на прагматични цели ", споделя Ковальов в свое изявление за съветската работа на Свободна Европа през 2011. И добавя: " Това най-после би ни коствало скъпо. "

Ковальов е лауреат на голям брой интернационалните награди. През 2009 дружно с Людмила Алексеева и Олег Орлов получава Наградата за независимост на мисълта " Сахаров " на Европейския парламент поради активността на организация " Мемориал ".

" Аз съм анти-патриот ", отбелязва Ковальов в свое изявление през 2005, в което акцентира универсалната същина на понятията правдивост, достолепие и човешки права. " Наистина не одобрявам това, което хората назовават " национализъм " и считам, че е една обществено нездравословна концепция. "

В друго свое изявление за радио Ехото на Москва през 2008 година Ковальов споделя: " Аз съм политически мечтател. Вярвам, че рано или късно лъжите биват наказвани. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР