На 9 юни с 2 протоколаЗа ЕП трябва уседналостНе по-късно

...
На 9 юни с 2 протоколаЗа ЕП трябва уседналостНе по-късно
Коментари Харесай

Избирателните списъци готови по Великден

На 9 юни с 2 протокола
За Екологичен потенциал би трябвало уседналост

Не по-късно от 40 дни преди изборния ден на 9 юни общинските администрации по места ще разгласят предварителните изборни описи, съгласно текстовете от Изборния кодекс. Това значи най-късно до Великден - 5 май описите да са оповестени на уеб страниците на общините. От ЦИК към този момент оповестиха, че за двата типа избори ще има разнообразни изборни описи.

“Има разнообразни изборни права както за гласоподавателите, по този начин и за претендентите. В изборите за Европейски парламент има условие за уседналост, в тези за Народно заседание няма. При двата типа избори изборни секции се разкриват на разнообразни места ”, изясни ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

В европейските избори изборни секции отвън страната се откриват в страните членки на Европейския съюз, а отвън Европейски Съюз единствено там където България има дипломатическо или консулско посланичество - да вземем за пример Турция и Англия. Тези две страни са отвън Европейски Съюз и по тази причина гласоподаване за Екологичен потенциал може да има единствено в дипломатическите ни представителства. При избори за народни представители може да има секции отвън страната по целия свят, обясниха от ЦИК.

Все още Комисията не е разгласила хронограмата за изборите на 9 юни, защото се изчакват указите на президента Румен Радев.

Камелия Нейкова позволи, че е допустимо ЦИК да реши да има и два типа протоколи за изборите - един за европейските, а втори за предварителните парламентарни избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР