На 9-ти февруари в един от търговските комплекси в Плевен

...
На 9-ти февруари в един от търговските комплекси в Плевен
Коментари Харесай

Откриха 20-то Международно изложение-договаряне Пчеларство-Плевен 2023

На 9-ти февруари в един от комерсиалните комплекси в Плевен се състоя откриването на следващото, юбилейно 20-то издание на Международно изложение-договаряне „ Пчеларство – Плевен 2023 “.

Тази година в ревюто вземат участие към 105 български и задгранични компании. То се провежда от „ Партнерс Експо “ ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, в съдействие с пчеларските организации в България и с дейното подпомагане на Областна администрация - Плевен.

При откриването, зам.-министърът на земеделието и горите доцент Крум Неделков с главен сектор отглеждане на животни, сподели:

„ През последните години пчеларството у нас промени своя образ като се трансформира в динамично разрастващ се бранш в българското земеделие, с експортна ориентировка и имидж.

Пчеларството е еднстевният подсектор от отглеждането на животни, който до края на 2022 година беше подкрепян посредством независима стратегия, финансирана както с европейски, по този начин и със средства от държавния бюджет.

За целия интервал на използване на програмата от 2008 година досега, е изплатен финансов запас в общ размер на над 65 млн лв., а единствено за последната стратегия изплатеният финансов запас е 18543000 лв., като по този метод беше реализиран най-голям % на усвояемост на бюджета от жлизо 82 % “.

Зам.-министърът на земеделието Крум Неделков сподели още, че пчеларският бранш е подсилен през 2022 година от спомагателни 8 милиона лв. за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на COVID-19, като на пчелно семейство помощтта е достигнала 13 лв. ма кошер.

„ Заради усложнената външнополитическа конюнктура, обвързвана с войната в Украйна, която оказва отрицателно въздействие върху стопанската система на пчеларите, беше отпусната спомагателна помощ от 24 лв. на пчелно семейство “.

Зам.-Министър Неделков означи още, че пчеларският бранш ще бъде включен за поддръжка и в Подмярка 22.1 – Извънредно краткотрайно подкрепяне на аграрни стопани, изключително наранени от последствията от войната в Украйна. Средствата по нея ще бъдат предоствеани през актуалната 2023 година

„ Освен с тази финансова поддръжка, ние поддържаме сектора и с осъществяване на събитиа като днешното Международно пчеларско ревю Плевен 2023. Уверчвам ви, че може да разчитате и отсега нататък на Министерството на земеделието в организирането на начинания като тази “, сподели още Крум Неделков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР