На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата

...
На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата
Коментари Харесай

Най-противоречивата дата в новата история на България

На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в новата история на България, която продължава да разделя българското общество.

За мнозина тази дата е обвързвана с коренна смяна – унищожаване на капиталистическия строй и построяването на едно по-справедливо обществено общество – комунистическото.

За други 9 септември е черна дата, кървясъл прелом довел до ликвидирането на демокрацията и частната благосъстоятелност, почернил живота на стотици хиляди българи.

Какво се е случило

В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свален кабинетът на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев. Това става до момента в който елементи от Трети украински фронт на Червената войска минават река Дунав и окупират България.

По-рано - на 5 септември 1944 година Съюз на съветските социалистически републики прекъсва дипломатическите си връзки със София и афишира война. Това става макар оповестения от държавното управление на Муравиев неутралитет 10 дни по-рано.

Причините за събитията от 9 септември

Мотивът на Москва е, че България продължава да е част от нацисткия лагер и работи в интерес на Берлин. Но на 8 септември София стопира да е неутрална и афишира война на Германия. Това обаче не стопира руската окупационна войска.

Първоначално руските войски са посрещнати с цветя и наслада от българското население. Обикновените хора се надяват Русия да постави завършек на политическата неустойчивост в София и да наложи мир в страната. Не се случва нито едно от тези две неща.

Окупационните сили имат ясни нареждания да работи тъкмо като такива, да смажат всяка опозиция измежду локалното население и да оказват помощ за налагането на социалистическия строй в България.

В началото на 1945 година руският водач Йосиф Сталин написа до лидера на Комунистическата партия в Югославия Йосип Тито: „ Настоящата война не наподобява на тези от предишното, всеки, който е окупирал дадена територия, вкарва в нея своята лична обществена система. И я постанова до това разстояние, до което е могла да настъпи неговата войска.”

Последствията от станалото на 9 септември

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение. Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен „ Народен съд” в края на 1944 година

Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 200 000 души. Осъдените на гибел от „ Народния съд” са 2 730 души — министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Защо 9 септември е значим

Събитията от 9 септември 1944 година към момента не са получили единомислещата оценка на историците.

В историографията отпреди 1971 година по пропагандни аргументи се твърди, че това е „ национално въстание”, а не руска окупация.

Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението „ социалистическа революция”.

След рухването на комунистическия режим през 1989 година станалото на 9 септември е определяно като „ боен преврат”.

Нов документ разкрива кървавите обстоятелства за комунизма на Балканите

Разкриха тайната роля на злокобната Държавна сигурност на Тито

Когато Червената войска "освобождаваше " България

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР