На 9 ноември православната църка почита свети мъченици Онисифор и

...
На 9 ноември православната църка почита свети мъченици Онисифор и
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на свети мъченици. Били бити и горени с огън заради вярата им

На 9 ноември православната църка уважава свети мъченици Онисифор и Порфирий. при започване на 2-3 век. Те са получили мъченическа гибел за своята честност към Христос и Неговата Църква по време на най-тежките антихристиянски гонения, проведени от езическия император Диоклециан, който царувал в Римската империя през 284-305 година от Рождество Христово.

По време на жестокото гонение, което този греховен цар направил против християните, те трябвало да претърпят тежки страдания за Христа. Били подложени на безчовечен побой по цялото тяло и на разнообразни, ужасни изтезания. След това мъчителите сложили Христовите мъченици на дълги скари и като запалили огън, ги изгорили. Накрая те били вързани за свирепи, диви коне. Влачени от тях по камениста и неравна земя, светите мъченици били изцяло раздрани и в такива страдания предали душите си на Бога.

През нощта вярващите скрито събрали останките им и ги погребали с чест в село Пангиан, където почнали да произтичат разнообразни чудеса и изцеления.

На 9 ноември празнува и Св. преподобна Матрона Константинополска. Цареградската светица от 5 век е родом от Мала Азия. В младостта си тя се омъжва за богат мъж на име Дометиан, след което се реалокира със брачна половинка и щерка си в Константинопол.

За разлика от брачна половинка си, бъдещата светица била доста набожна и благочестива: доста се молела, постила и постоянно посещавала храма. И в това време тя претърпяла доста премеждия от Дометиан, който не й разрешавал да се моли.

Веднъж Матрона имала привидение, че е отишла в манастир. С течение на времето схванала, че желае да служи на Бог. Матроната решила да напусне фамилията си и да се посвети на Господа. Като дала щерка си за развъждане на благочестива бабичка, тя се подстригала, преоблекла в мъжки облекла и избягала от вкъщи си в манастира Свети Басиан, където се престорила на евнух Вавила и влезнала в редиците на братята.

Впоследствие духовник Васиан, свещеник на манастира, научил тайната на Матрона и откакто схванал нейните благочестиви претекстове, я благословил да отиде в манастира в град Емес.

Монахинята Матрона прекарва доста години в манастира, като прави доста духовни подвизи и най-после става игумения. Господ дал на светицата дарба да прави чудеса и проницателност, както и дълги години земен живот. Старицата Матрона отишла при Господа на 100-годишна възраст, към 492 година от Рождество Христово.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР