На 9 и 10 март /събота и неделя/ в Доходното

...
На 9 и 10 март /събота и неделя/ в Доходното
Коментари Харесай

Националният конкурс за народна музика „Дунавски славеи“ ще се проведе през почивните дни

На 9 и 10 март /събота и неделя/ в Доходното здание Община Русе и Общинският детски център за просвета и изкуство провеждат XVI-ото издание на „ Дунавски славеи “ - националния фолклорен конкурс за реализатори на национална музика – артисти и инструменталисти. Повече от 800 деца и младежи от цялата страна ще покажат своя гений и любовта си към българския фолклор.

Участниците ще бъдат разпределени в четири раздела:

I - Народно пеене-индивидуални изпълнители;

II – Инструменталисти-индивидуални изпълнители;

III – Камерни вокални и инструментални групи;

IV – Хорови сформира, оркестри и ансамбли.

Конкурсът „ Дунавски славеи “ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а към този момент седма година участва и в Националната стратегия на ограниченията за протекция на деца с изявени способности. Това дава опция самостоятелни реализатори от III възрастова група (VIII-XII клас), класирани на първо, второ и трето място, да бъдат подтиквани с 12-месечна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на челните 3 места, според програмата могат да аплайват пред Министерството на културата за приемане на целева финансова помощ за навестяване на майсторски клас.

Председател на професионалното жури още веднъж ще бъде акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В журито ще бъде и младата национална певица Петя Панева. Освен в оценяването на участниците, тя ще зарадва публиката със свои осъществявания по време на гала-концерта за награждаване на отличените реализатори.

Поради огромния брой участници Националният конкурс „ Дунавски славеи “ ще се организира по едно и също време в три зали – Голяма зала и Камерна зала на Доходното здание, както и Пленарна зала в Община Русе.

Програма на състезанието:

9 март /събота/:

12:00 ч. Откриване – Голяма зала на Доходното здание

12:30 ч. Начало на състезанието – Голяма зала и Камерна зала в Доходното здание, и Пленарна зала на Община Русе

10 март /неделя/:

9:00 ч. Конкурсна част – Голяма зала и Камерна зала и Пленарна зала на Община Русе

18:00 ч. Гала-концерт и награждаване на отличените реализатори със специфичното присъединяване на националната певица Петя Панева – Голяма зала на Доходното здание

Цялата конкурсна стратегия, както и гала-концертът, ще бъдат с вход свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР