На 9 август 1945 година САЩ хвърлят втората атомната бомба

...
На 9 август 1945 година САЩ хвърлят втората атомната бомба
Коментари Харесай

На този ден в историята: САЩ хвърлят атомна бомба над Нагасаки

На 9 август 1945 година Съединени американски щати хвърлят втората атомната бомба върху Япония, само че този път над Нагасаки. Бомбардировката довежда до цялостната капитулация на Страната на изгряващото слънце.

Унищожението над Хирошима не е било задоволително, с цел да убеди висшето военно управление на Япония да одобри изискванията, сложени на Постдамската конференция, за безусловна капитулация. Съединени американски щати авансово са възнамерявали да хвърлят втора атомна бомба. Първоначалният проект е посочвал датата 11 август за осъществяването на унищожителния акт, само че поради неприятни метеорологични условия американците изместват датата на 9 август. Така на 9 август към 1:56 сутринта бомбардировачът B-29 излетява от острова Тиниан, ръководен от майор Чарлз Суиней.

Нагасаки по това време е център за корабостроителство, а точно това е промишлеността, която американците искат да унищожат. Бомбата бива хвърлена към 11:02. Експлозията е сравнима с взривяването на близо 22 000 тона експлозиви. Загиват сред 60 000 и 80 000 в резултат на гърмежа.

Съединени американски щати имат проект за стартирането и на трета атомна бомба, само че военното управление преценя, че това не е неотложно. Военният съвет на Япония е разграничен по отношение на това дали би трябвало да продължи с войната, само че в последна сметка се взима решението Япония да капитулира, защото висшите ръководители преценят, че в случай че това не се случи, страната може да бъде изцяло заличена.

Източник: History
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР