На 82-годишна възраст след боледуване, ни напусна и другият от

...
На 82-годишна възраст след боледуване, ни напусна и другият от
Коментари Харесай

Отиде си една легенда в хандбала! Почина  Александър Ангелов от село Хърсово

На 82-годишна възраст след боледуване, ни напусна и другият от именитите братя – близнаци АЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ (САШО).
Братята Александър и Георги Ангелови са родени на 02. 05. 1940 година в земите на Петричката долина - село Хърсоводало на България редица революционери и просветни дейци. След довеждане докрай на междинното си обучение в Петрич през 1961 година, постъпват във ВИФ „ Г. Димитров” (НСА „ В. Левски”) със компетентност „ хандбал”.,това оповестяват негови другари във Facebook.

Още при започване на студентските си години, двамата се открояват с непримиримия си дух и хъс за победа и почтено показване, характерен за техните земляци. Бързо заемат титулярни места в представителния тим на ВИФ, който е и републикански първенец за мъже и още през сезона 1963-64 година са включени и в първия народен тим за мъже. Международния си път националният тим започва публично и влиятелно, като още през 1964 година в „ Дунавската купа” заема 4-то място, а малко по-късно, към този момент през 1968 година на Световния юношески фестивал - 6-то място.
След довеждане докрай на висшето си обучение Александър (Сашо) играе поредно още в „ Локомотив” София, „ Спортист” Кремиковци, „ Левски-Спартак” и „ Академик” София, с които тимове е общо 6 пъти първенец и 2 пъти притежател на националната купа.

От 1963 до 1974 година е народен играч. Своеобразен връх в спортната му кариера е присъединяване в състава на националния тим за мъже във финалите на Световното състезание през 1974 година Националният ни тим заема 11-то място в света – не надминато и до момента достижение в родния ни мъжки хандбал.

Следващата година дружно с брат си Георги и вратарят на националния тим Славчо Георгиев са удостоени със званието „ Заслужил занаятчия на спорта”. Неизменно тримата „ заслужили” са на първите места във всички анкети за най-хубави хандбалисти на България за всички времена. Включен е в 10-те най-хубави състезатели за 25-годишнината на хандбала в България, а за 50-годишния празник на Федерацията е подложен на 2-ро място измежду левите крила и на 3-то - измежду супер бранителите.

От 1971 година Александър Ангелов е учител във ВИИ „ Карл Маркс” (УНСС) и хоноруван учител във ВИФ (НСА). Скоро водените от него академични тимове се открояват и влизат в елита на Националната студентска група по хандбал (мъже и жени). Висока оценка на качествата му като хандбален експерт получава с треньорската си работа в Кувейт, където управлява разнообразни тимове в интервала 1978-99 година (с прекъсвания).

Знанията и опита си Сашо ползва и като старши треньор на разнообразни генерации младежки и юношески национални тимове в съответните възрастови групи на елитни интернационалните шампионати и шампионати. Последната му изява като старши треньор беше на юношеския ни народен тим U19, който той съумя да класира на финалите на Европейското състезание през 2004 година
Александър Ангелов дружно с брат си Георги бяха и си остават измежду най-големите и най-заслужилите в Българския хандбал!

П.Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР