На 82-годишна възраст дни преди Цветница и Великден ни напусна

...
На 82-годишна възраст дни преди Цветница и Великден ни напусна
Коментари Харесай

Драма! Дъщерята на Вълчо Камарашев не може да го погребе

На 82-годишна възраст дни преди Цветница и Великден ни напусна обичаният от генерации български артист Вълчо Камарашев. Легендата на Театъра на армията от години имал съществени здравословни проблеми, страдал и от диабет, споделиха негови сътрудници.

Трагедията към загубата му е още по-голяма, защото личната му щерка не бе до него в последните му мигове, а и сега не може да го изпрати по последния му път, както би желала. Мина отдавна живее в Америка в градчето Силвър лейк край Лос Анджелис в щата Калифорния. Там тя е щастливо омъжена за американеца Джейсън, с който имат двама синове. За гибелта на татко си схванала посредством телефонно позвъняване от околните си в България. Мисълта, че не можела да се прибере в София, с цел да му провежда заравяне, я унищожила дефинитивно. Заради изключителните ограничения в целия свят към пандемията от ковид полети съвсем не се реализират, а и да се качи на самолета, дъщерята на Камарашев отново няма да успее да се сбогува с татко си, тъй като ще би трябвало да е под 14-дневна наложителна карантина. Според племенника на огромния артист той ще бъде кремиран, а траурната върволица, с която негови близки, другари, сътрудници и всички, които го обичат поради незабравимите му функции в киното и театъра, ще е след края на изключителното състояние. Камарашев има над 100 функции в театъра, над 80 в киното, както и към 200 участия в малкия екран. Роден е на 12 септември 1937 година във Видин, само че цялото му детство и юношество минават в Бургас и по тази причина се усеща бургазлия. Неговият артистичен гений е естествена заложба. Още в гимназията взе участие в драмсъстава, управителен от актьора Стефан Гъдуларов. Мечтата му да бъде артист е толкоз огромна, че кандидатства във ВИТИЗ, преди да е приключил междинното си обучение, и по-късно приключва гимназия като частен възпитаник. Приет е „ актьорско майсторство “ в класа на проф. Филип Филипов през 1959 година От този випуск са Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев, Лили Райнова, Живко Гарванов, Асен Кисимов. Дебютира в ролята на Мика Ставински от „ Барабанчица “ на Салински в Драматичния спектакъл в Бургас. Там взе участие в спектакли на Юлия Огнянова и Леон Даниел. Следват две години в Драматичния спектакъл „ Боян Дановски “ – Перник, и още две в Драматичния спектакъл „ Сава Огнянов “ в Русе. Роли, които помни и в никакъв случай няма да не помни, са тези на Гоя в „ Когато разсъдъкът спи “ от Антонио Буеро Ваехо, Чебутикин в „ Три сестри “ от Антон Чехов, Левшин във „ Врагове “ от Максим Горки, Кацул в „ Старчето и стрелата “ от Никола Русев и още доста, само че към този момент на софийска сцена – в Новия трагичен спектакъл „ Сълза и смях “ и Театър „ Българска войска “.
Вълчо Камарашев е открит за киното, когато е на 33, само че по-късно снима по 4-5 кино лентата годишно. Участвал е допълнително от 100. Започва кариерата си във филми на Въло Радев и Вили Цанков. Това, с което притегля режисьорите, е неговата непринуденост и харизматичност. Култово остава превъплъщението му в комедията „ Войната на таралежите “ в облика на неприятния чичко Ташев, който гони хлапетата от детската площадка, с цел да паркира колата си. Във филмографията му са ленти като „ Аз, Графинята “, „ Мера съгласно мера “, „ Всичко е обич “, „ Войната на таралежите “, „ Зарево над Драва “, „ Тримата от запаса “... Преди време Любо Нейков го извади от забвението, като му повери дребни функции в сериалите „ Столичани допълнително “ и „ Откраднат живот “. „ Няма по какъв начин да му се отблагодаря на Любо. За малко ме дадоха в кадър, имах десетина реплики, само че и това ми е задоволително “, сподели тогава той. Легендата на Военния спектакъл не обичаше да се оплаква от пенсионерския си обичай и не спираше да се майтапи с тънка самоирония. „ Живея обикновено, не се окайвам. Макар да съм с пенсия, оправям се. Е, не е по този начин обилно, както в миналото, когато работех. Но не е належащо да се жалвам, тъй като всички го вършат. Само приказват какво друго ще се усили, кои заплати ще скочат, за пенсиите престанаха да приказват “, сподели преди време в изявление за „ Ретро “ артистът. Пенсията, която страната му присъдила за дългогодишния стаж, възлизала едвам на 360 лв.. С тях театралът успявал да покрива само битовите си сметки, а от време на време парите стигали единствено за парното. Дъщерята му Мина поемала останалите разноски. За последно тя и внуците на Камарашев му бяха на посетители през лятото на 2019 година Двете момчета обожавали дядо си, само че им било мъчно да произнасят името му на български, по тази причина го наричали дядо Улф.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР