На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на

...
На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на
Коментари Харесай

Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела

На 81-годишна възраст след дълго заболяване умря някогашната брачна половинка на Нелсън Мандела - Уини Мандела, предадоха международните организации.

 © Българска телеграфна агенция / Архив
Говорител на клиниката в Йоханесбург, в която се е лекувала Уини Мандела, сподели, че поради болестта й тя е била приета в болница на няколко пъти от началото на годината. " Тя си отиде през днешния ден следобяд, умерено, заобиколена от фамилията си ", сподели представителят Виктор Дламини.

Уини Мадикизела-Мандела беше една от иконите на битката против апартейда. Тя бе вдъхновителка на битката против апартейда през 27-те години, през които Нелсън Мандела бе в пандиза. Уини Мандела обаче се трансформира след това в пораждаща дискусия фигура. Наричана " майка на нацията ", тя е упрекната, че е насърчавала насилието по време на битката против сегрегационисткия режим. Самата Мадикизела-Мандела бе арестувана на няколко пъти по време на битката против ръководството на бялото малцинство.

Нелсън Мандела бе освободен през 1990 година Яростните изказвания на Уини Мандела и обвиняванията в ликвидиране, повдигнати против нейни охранители, бързо я отдалечиха от брачна половинка ѝ. Двойката се разведе през 1996 година след 40-годишен брак и две години откакто Нелсън Мандела стана първият цветнокож президент на Република Южна Африка. Двойката има две деца.
 © Българска телеграфна агенция / Архив
По мотив кончината на Уини Мандела през днешния ден някогашният англикански южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту напомни, че Уини Мандела е отказвала да се помири с присъдата на брачна половинка си, с непрекъснатия тормоз против фамилията ѝ от страна на силите за сигурност, със задържанията и възбраните. Дезмънд Туту сподели, че нейното държание го е въодушевило надълбоко. Уини Мандела е била подстрекател и за генерации деятели, добави той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоза пък назова Уини Мандела " глас на съпротивата и предизвикването ".

" Изгубихме майка, баба, другарка, приятелка, лидерка и икона ", съобщи в малко послание по малкия екран Рамапоза, който също беше непосредствен до Нелсън Мандела.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР