На 8 ноември 2007 г. Комисарят по здравеопазването на ЕС

...
На 8 ноември 2007 г. Комисарят по здравеопазването на ЕС
Коментари Харесай

СУ „Иван Вазов“ във Вършец е част от проект за училища, насърчаващи здравословното хранене /снимки/

На 8 ноември 2007 година Комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Маркос Киприану дава старт на самодейността „ Европейски ден за здравословна храна и готвене “, която цели да насърчи здравословното хранене при децата, като значима стъпка в битката против все по-широкото разпространяване на затлъстяването измежду подрастващите и да провокира интереса им към уравновесен хранителен режим.
От 2019/2020 образователна година СУ „ Иван Вазов “ е част от пилотен план на Национален център за публично здраве и разбори „ Училища за здраве в Европа “, в който са включени представители на 43 европейски страни. Акцентът на дейностите е здравословно хранене и систематични занимания със спорт. Голяма част от навиците, свързани с метода на живот, се построяват в детска възраст. Поради това децата, които са научени вярно да сортират хранителния си режим и да спортуват всекидневно, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни.
По завладяващ и увлекателен метод възпитаници и учители трансфораха деня в същински празник на здравето – създадоха табла, презентации и брошури свързани със здравословния метод на живот, хигиеничните правила при хранене, смисъла на цветовете на плодовете и зеленчуците и профилактика на зъбите. Бяха извършени и полемики по тематиките „ За и срещу веганството “, „ Хранителни нарушавания – от затлъстяване до анорексия “, както и проучване на лечебните свойства на билките.
Предизвикателството да бъдат стимулирани учениците, както и да привлекат съидейници, се трансформира в конкуренция и развлечение за всички, оказа помощ на подрастващите да се оправят с част от проблемите на нашето съвремие и предизвика у тях интерес и предпочитание да не престават да работят по тематиката. Инициативата срещна поддръжка и от страна на родителската общественост с представител Наталия Бърборска – одобрен ресторантьор и кулинар, която показва на децата, че здравословното хранене може да бъде и занимателно и ги зарадва със свои специалитети.
Подходът „ учебно заведение, утвърждаващо здраве “ става идея, приета и призната в цяла Европа и Централна Азия, като реализирането на действия на районно и локално равнище в учебните заведения прогресивно нараства. Здравите деца имат по-голям потенциал за образование, грижат се за себе си и за другите, вземат верни решения и поемат надзор върху събитията на живота.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР