На 7 юли от 18 ч. във варненската галерия РеБонкърс

...
На 7 юли от 18 ч. във варненската галерия РеБонкърс
Коментари Харесай

Пътуващата изложба E-VALUATION гостува в РеБонкърс

На 7 юли от 18 ч. във варненската изложба РеБонкърс се открива първата взаимна галерия на стипендианти и ментори от подкрепящата млади цифрови актьори платформа e-valuation на фондация „ ДА ЛАБ ". Експозицията е част от поредицата за модерно изкуство „ Тропикът на рака " на РеБонкърс и може да бъде прегледана до 23 юли.

Изложбата E-VALUATION показва общо осем плана, а първите три са на тазгодишните стипендианти на ДА ЛАБ. Колективът trohi гостува с въодушевената от хилядолетни духовни практики аудио-визуалната апаратура „ Нови богове / Нови ритуали ", Яна Василева показва планът „ (Не)изчерпаема памет ", който трансформира непознати мемоари в хранителна среда за Гинко билоба, а „ Изфабрикувана истина и други легенди за човешки анотации " на колектива Raw lab изобличава съзнателно пропуснатия подтекст при създаването на изкуствен интелект. Към тях се причисляват още трима млади актьори, взели участие в предходни издания на платформата е-valuation - Аксиния Пейчева с вплитащата образно изкуство, изкуствен интелект и микробиология " Приказка за края ", Ивелина Иванова с интерпретиращата градските пространства интерактивната симулация „ Топ куче " и пробната анимация Kunst - art на Марина Генова, изследваща положението на изкуството през днешния ден.

За първи път от основаването на платформата e-valuation младите актьори споделят галерийното пространство със своите двама ментори, които са одобрени имена в българското модерно изкуство и преподаватели в магистърската стратегия Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Венелин Шурелов демонстрира кинетичната апаратура „ Перипатетик ", носеща сантименталната аура на ходещите поети, само че и обсесията към естествените богатства. Антони Райжеков показва задвижваната от капки вода интерактивна звукова апаратура „ За отговорността на знанието ". Тя включва 12 книги, белязали европейската просвета и търси отговор на въпроса до каква степен е отговорно това познание за човешките постижения и нанесените вреди.

По време на откриването посетителите в РеБонкърс ще имат опцията да поговорят с създателите на плановете и куратора на изложбата Антони Райжеков от фондация ДА ЛАБ.

" e-valuation " е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развиване и поддръжка на български актьори, работещи в региона на цифровите изкуства. Мисията на платформата е продуциране на творби на български актьори и тяхното показване на професионалната сцена. Основните цели са професионално развиване на създателите и разпространение на модерни форми на изкуство, основано с цифрови медии и технологии.

Пътуващите изложения на e-valuation 3.0 в 4 града в страната се осъществят с поддръжката на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Едногодишен грант ". Изложбата във Варна е подкрепена и от РеБонкърс, община Варна и Фондация Зингер-Захариев. Следващата дестинация е „ Център за модерно изкуство и библиотека " в Бургас, където изложбата може да бъде забелязана от 17 до 27 август.

Третото издание на плана " Стойност / Ценност - e-valuation " е подкрепено от Програма " Визуални изкуства " на Министерство на културата.

Информация за творбите в изложбата E-VOLUTION

„ (Не)изчерпаема памет " е план, рециклиращ непознати мемоари и остарели фотоси, които трансформира в хранителна среда за ин витро растение GINKGO BILOBA. Работата на Яна Василева преглежда тематиката за загатна, връзката сред материалността и същността му, като се пробва да го съживи и резервира под друга форма.

„ Изфабрикувана истина и други легенди за човешки анотации " рамкира процесите скрити при създаването на машинното зрение и слага въпроса за смисловите рамки и смисъла на подтекста при прочита на облици. Raw lab възвръщат подтекста, който е съзнателно пропуснат, разобличавайки похвати, присъщи при създаването на изкуствен интелект.

„ Нови богове / Нови ритуали " е аудио-визуалната апаратура, въодушевена от разнородни духовни практики, които през хилядолетията са били израз на човешкото предпочитание да се свърже със сублимното. В интерпретацията на колектива trohi ритуалното пространство е претърпяло особена физическа трансформация, а свързването със сакралното е заместено от взаимоотношение със напълно наличното.

" Приказка за края " е интердисциплинарен план на Аксиния Пейчева в колаборация с физика Мартин Йорданов и микробиоложката Йорданка Дерменджиева. Проектът съставлява непрекъснат разговор сред образното изкуство, изкуствения разсъдък и микробиологията. По време на този развой сред тези три фундаментално разнообразни области се случва непрекъснат трансфер на една и съща образна информация.

" Kunst - art " е пробна анимация на Марина Генова, включваща диалози с действителни хора по тематики, свързани с изкуство, философия, активизъм и околна среда. Хибрид сред документален филм и документална анимация, ситком и шоу стратегия, в която се наблюдава всекидневието на момиченце (Мина), която търси познания и информация за историята на изкуството онлайн, и прекарва дните си в разсъждение над фундаментални въпроси за положението, в което се намира то през днешния ден.

„ Топ куче " е интерактивен план на Ивелина Иванова, който ни въвлича в симулация на битката за оцеляване на бездомно куче по българските улици. Проектът цели да способства към артистичните тълкования на източноевропейските градски пространства, само че и да насочи внимание към проблема с бездомните животни. Обществената позиция по отношение на тяхното наличие всред хората е смесена. „ Топ куче " цели да разсъни емпатия и осъзнатост към прекарванията на четирикраките ни другари и по този метод да изтъкне цената зад тяхното битие.

„ Перипатетик " е кинетична апаратура на Венелин Шурелов. Метална плантация с електромотор задвижва в непрекъснат цикъл антропоморфна фигура, хибрид сред човек и животно. Фигурата наподобява потопена на половина в черна течност, петролен артикул. Перипатетик е протагонист в един наблюдателен камерен пърформанс. Той е детайл от автоматизиран механизъм, който отчасти носи сантименталната аура на ходещите поети, само че и концепцията за зависимостта от естествените запаси, уязвимостта от екологични катаклизми, обсесията към първични материали, жаждата за нефт. В тази система всеки детайл е настоящо лице, подвластно от останалите.

" За отговорността на знанието " на Антони Райжеков е интерактивна звукова апаратура задвижвана от капки вода, която включва 12 основни книги, белязали значими промени в развиването на европейската просвета. Най-важния откъс от всяко произведение се стича капка по капка, буквално. Доколко е отговорно това познание за живота в който живеем, за достиженията до които стигаме, и за вредите които нанасяме? Знанието е отговорност, не оръжие. Работата е финансирана от Галерия +359 и е основана в съдействие с проф. Бенджамин Голдбър - историк на науката и философията в Университета на Южна Флорида и кураторката Ралица Герасимова.

Информация за артистите

Яна Василева живее и работи в София. Работи в региона на актуалното изкуство, експериментирайки с разнообразни медии и техники като: живи съоръжения, обекти и видео. Интересите й са ориентирани към био изкуството и цифровите изкуства. А тематиките които изследва са свързани с паметта. Завършва бакалавърска степен (2017) в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, компетентност Сценичен и екранен дизайн и магистър (2019) в Национална художествена академия, компетентност " Дигитални изкуства ". Нейните участията във фестивали и групови изложения включват: Симпозиум Арт колаж, Пловдив, (2016); Фестивал Вода, Бургас, (2019); Фестивал DA FEST, София, (2019).

trohi (Петър Пармаков и Йоана Робова) е артистично дуо от София, което работи в областта на пробната музика и саунд дизайна. Подходът им е освободен, в композициите си употребяват многообразие от акустични принадлежности, аналогови и цифрови синтезатори, записи на среда, мощно третирани вокали и резултати. Освен периодическите изяви онлайн, през последните 10 години са взели участие като композитори и саунд дизайнери в разнообразни планове в сферите на театъра, киното, актуалния танц и пърформанс, аудио-визуални съоръжения, анимационни филми и други.

rawlab (Рослана и Радина) е колектив от образни актьори, работещи в региона на цифровите изкуства и интерактивния дизайн. В практиката си изследват пробни форми на креативна изява. Подхождайки с критически разбор към технологиите, новите медии и изкуствения разсъдък, колективът изследва политическите им измерения и резултатите им върху развиването на обществените правила.

Аксиния Пейчева е художничка с интердисциплинарна процедура, основана в София, България, с участия в групови и независими изложения в България и чужбина. Има докторска степен по " Стенопис " (2019) от НХА София магистърска степен от същата компетентност. Завършила е следдипломна стратегия за модерно изкуство в Института за модерно изкуство, ИСИ - София. Фокусът на работата на Аксиния Пейчева е процесът на „ образен превод " или проучване на вероятните способи за напредване елементи от информация сред разнообразни области на знанието. Под формата на леки, кинетични, интерактивни съоръжения нейните произведения употребяват научни методологии и могат да се одобряват за опит за предефиниране на области на знанието и техните граници.

Марина Генова е приключила Сценичен и екранен дизайн в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", както и Магистърска стратегия " Дигитални изкуства " в Националната художествена академия, София, България. Нейни произведения са показвани в изложения като " Особен подтик " (2020, FLUCA - Австрийски културен павилион в Пловдив), " Тук храната в никакъв случай не се скапва " (2020, Галерия " Галерия ", София), " Електронни сънища " (2019, +359 Gallery, София), Подаръкът (2018, ИСИ, София), " Критикувайки медиите " (2017, изложба Кредо Бонум, София) и " Играчкофилия и играчкофобия " (2016, ИСИ, София). В работата си Марина Генова изследва въздействието на бързо разрастващите се технологии и мрежи върху идеологически, стопански и политически структури, посредством известна просвета и постмодерни действителности.

Ивелина Иванова е мултидисциплинарен актьор, основан в София. От 2014 до 2017 учи и живее в Лондон, където се захваща с пробна анимация и основава няколко късометражни кино лентата, приети от редица интернационалните фестивали. Понастоящем, главната й креативна активност е в областта на 3Д анимацията, видео мапинга и интерактивната апаратура. Работите на Ивелина са със смесена техника: рисувана анимация, 2D и 3Д цифрова анимация, кино и звуков колаж. От 2020 година следва магистратура " Дигитални изкуства " в Националната художествена академия, София. През 2023 година Ивелина е номинирана за премия за модерно изкуство БАЗА.

Венелин Шурелов е съосновател и учител в магистърска стратегия Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Съосновател на Фондация ДА ЛАБ и наставник в платформата e-valuation. Той е и съосновател, част от кураторския екип и механически уредник на DA Fest - Международен фестивал за цифрово изкуство, който се организира в София от 2009 година Неговите планове са многообразни и включват рисунка, интерактивна апаратура и пърформанс, цифрови технологии, видео и арт доктрина. Той има редица сценографски планове, независими и групови изложения, както и участия във фестивали в България, Европа и Съединени американски щати. Награждаван е неведнъж за работата си в региона на театъра и актуалното изкуство.

Антони Райжеков е учител в магистърска стратегия Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Съосновател на Фондация ДА ЛАБ и наставник в платформата e-valuation. Антони Райжеков е концептуален медиен актьор, учител и откривател в региона на цифровите изкуства с дълготраен професионален опит. Той е магистър по театрална постановка от НАТФИЗ " Кр. Сарафов ". Следва музика във Виена Консерваториум и компютърно програмиране в LearningTree (Лондон). Стипендиант на Akademie Hallein - 2021, Австрия, MediaFutures - 2021, FERALabs - 2019, Австрия, Akademie Schloss Solitude - 2016/18, Германия и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР