На 7 януари православната църква почита паметта на Свети Йоан

...
На 7 януари православната църква почита паметта на Свети Йоан
Коментари Харесай

Ивановден е!

На 7 януари православната черква уважава паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен оракул, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е именуван от народа Ивановден.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на напреднала възраст, когато на татко му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната новина, че жена му Елизавета е заченала техния първороден наследник.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея. Свети Йоан е почнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната непорочност, която реализира Йоан Кръстител, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му непорочност и достолепието на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: " Покайте се, тъй като се доближава царството небесно ".

Имен ден честват през днешния ден Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР