На 7 януари, Православната църква отдава почит на Свети Йоан

...
На 7 януари, Православната църква отдава почит на Свети Йоан
Коментари Харесай

Отбелязваме Ивановден, вижте кои празнуват днес

На 7 януари, Православната черква отдава респект на Свети Йоан Кръстител. Той предвестява идването на Иисус Христос и прави Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Според Христос, " Между родените от дами не се е явил по-голям от Йоан Кръстител. "
История на Свети Йоан Кръстител
Свети Йоан се ражда шест месеца преди Иисус и е наследник на духовник Захария и Елисавета. От дете се посвещава на службата към Бога и следва живот на аскет в пустинята. На 30 години, по Божие водене, той стартира проповедта си за смирение и кръщава хората в река Йордан.

Хората, които се кръщават при него, осъзнават греховете си и ги изповядват. Свети Йоан им дава мъдри препоръки за правоверен живот и предизвиква наличие и заслужено отношение. Неговата невзискателност е ясна, когато дава отговор на въпросите дали той е Христос.

Царят Ирод Антипа, обаче, го затваря заради рецензиите му. В последна сметка, Йоан Кръстител е обезглавен, защото Ирод се опасява от националната респект към него.

Ивановден е отдаден на кръщението на Иисус Христос, което се случва на Богоявление.
Имен ден на Ивановден
На този ден честват имен ден Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.
Традиции и традиции в България
В България, традициите за Йордановден не престават и на Ивановден. Обредното къпане, особено за младоженците, се прави от кума или девера. Този бит може да се преглежда като част от следсватбените традиции, затварящи сватбената обредност.

В Югозападна България, обичайно се къпат младоженките и момиченцата под една година. Обичайът включва и размяната на дарове, гостувания и празнична софра. Свети Йоан се смята за настойник на кумството и побратимството, което дефинира гостуванията у кумовете. Те всекидневно подаряват кравай, месо и вино.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР