На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за

...
На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за
Коментари Харесай

Йордан Стоев, кандидат за съдебния съвет от Патриотите: Трябва специален фонд за поощряване на магистрати

На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите единадесет членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.

" Дневник " показва 18-те претенденти през техните концепции и имотните заявления.

След представянето на претендентите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи следва показване на номинациите на " Обединени патриоти ". Те са двама - юристът Боян Новански и заместник-шефът на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев.

Стоев е предложение персонално на водача на " Атака " Волен Сидеров. Той е приключил Академията на Министерство на вътрешните работи и стартира кариерта си като следовател. За шест години сред 1994 и 2000 година напуща системата и става юрист, след което още веднъж се връща като следовател. Две години по-късно е нараснал като прокурор в Софийската апелативна прокуратура. През 2011 година става зам.-админстративен началник, а от април 2013 година до края на годината е изпълняващ длъжността началник на същата конструкция, след това още веднъж е зам. апелативен прокурор на София, на който пост е и досега.

Стоев стана прочут с отхвърли си да проверява депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски по сигнал на " Протестна мрежа ". Сигналът бе за проведена незаконна група, взаимно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване сред заявеното и фактическото имотно положение на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, за огромния брой заеми към свързани лица, отпускани от към този момент банкрутиралата КТБ, и така нататък

Тогава той одобри, че жалбата на организацията против отхвърли на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да проверява Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, особено пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за премахване на Иван Тотев от кметската му служба. Повече четете тук.

Концепцията
В концепцията си Стоев написа, че би трябвало да се вкарат единни критерии за оценяване на претендентите при състезанията за повишение и пренасяне, а правосъдният съвет да сътвори " ясна и дълготрайна политика " по обмисляне на фрагментите в правосъдната система.

" Считам, че следва да се преразгледа филосифията на състезанията за пренасяне в еднакъв по степен орган на правосъдната система. В главната си част магистратите, взели участие в такива състезания, са водени от претекстове, свързани с тяхното фамилно състояние и по битови аргументи, които от своя страна са неотносими към оценяването на техните професионални и нравствени качества, касаещи директно магистратската им активност. Много по-удачно е въпросите, свързани с тяхното пренасяне, да се вземат решение от съответните управителни органи на разнообразни звена в правосъдната система ", написа Стоев.

В концепцията си той, както и всички претенденти, обръща внимание на натовареността и правосъдната карта. Стоев декларира, че в случай че стане член на съвета ще отстоява да не се ползва преждевременно новата правосъдна карта, а да се осъществя пилотен план, който да стартира единствено на територията на една окръжна или апелативна прокуратура. По този метод, съгласно него, ще могат да се установяват възможни недостатъци, които да бъдат отстранени.

За дисциплинарните производства, Стоев отбелязва три правилото, които би трябвало да се съблюдават: вземане предвид на тежестта на нарушаването, вярна преценка на формата на виновността и детайлна оценка на събитията, при които е осъществено нарушаването при вземане предвид с държанието на магистрата.

Кандидатът, повдигнат от Волен Сидеров счита, че

заплатите на магистратите и правосъдните чиновници следва да се актуализират от време на време.

" Считам, че следва да се обмисли и осъществя образуването на специфичен финансов фонд, който да бъде ориентиран към поощряването на обособени магистрати за реализирани дълготрайни позитивни резултати с нарастване на избран % на трудовото им заплащане или еднократни парични награди ", добавя той. Според Стоев следва да се работи интензивно за разпространение на процесите, които се развиват в правосъдната система. "

" Считам, че позитивно би се отразило на имиджа на Висш съдебен съвет, в случай че се даде опция на всеки жител и публицист когато и да е посредством интернет пространството да задават настоящи въпроси, на които да се дава отговор в къс и рационален период. Също по този начин ежемесечно да се провеждат конференции на които да се коментира на обществеността и медиите какво съответно е приключил Висш съдебен съвет за дадения интервал ", написа Стоев в частта от концепцията му озаглавена " Медийна политика ". Според претендента Висш съдебен съвет би трябвало от време на време да подава " изпреварваща информация по въпроси директно вълнуващи обществото и магистратската общественост " и да се преодолее отрицателната процедура да се премълчава информация за избрани обстоятелства

Имотна декларация

На името на Стоев има декларирани половините от два апртамента в София и урегулиран аграрен парцел в Перник, които е придобил посредством продажба с заем и персонални средства. Той приежава и половината от автомобил - Хонда CRV, купена с персонални пари. Има влог от над 10 хиляди лева, пристигнали от заплати и два заема за над 70 хиляди лева

Всичко, което би трябвало да знаете за:Новият Висш съдебен съвет (17)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР