На 7 ноември през 1943 г. Ню Хейвън, щата Кънектикът,

...
На 7 ноември през 1943 г. Ню Хейвън, щата Кънектикът,
Коментари Харесай

Майкъл Спенс получи Нобел за анализа на пазарите с информационна асиметрия

На 7 ноември през 1943 година Ню Хейвън, щата Кънектикът, е роден Майкъл Спенс (Michael Spence), американски икономист, работещ в региона на динамичността на осведомителните потоци.

Той е учил в Университета в Торонто - един от най-старите университети в Канада, и в Принстънският университет (бакалавърска степен) - частен университет в град Принстън, щата Ню Джърси. Като член на Бръшляновата лига (Ivy League), той е един от най-престижните университети в света. Учил е също в Оксфордския университет (бакалавърска степен) - най-старият университет във Англия, и в Харвардският университет (докторантура) в град Кеймбридж, покрай Бостън, щата Масачузетс.

При образуването на концепциите му той е повлиян от Кенет Ароу (също с Нобелова премия за икономика), Томас Шелинг и Ричард Зекхаузер.

Майкъл Спенс е професор в университета Харвард (там е приключил и докторантура) и в Станфордския университет (1990-1999 г.). Работил е още в Училището по мениджмънт SDA Бокони и в Нюйорския университет - частен проучвателен университет в Ню Йорк.

През 2001 година получава, дружно с Джоузеф Щиглиц и Джордж Акерлоф, Нобеловата премия за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. „ за техния разбор на пазари с осведомителна асиметрия “.

В стопанската система и договорната доктрина осведомителна асиметрия се занимава с проучването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, в сравнение с другата. Това основава липса на баланс на силата при транзакции, което пък може от време на време да докара до „ деформиране “ на транзакцията. Моделите на осведомителна асиметрия допускат, че най-малко една от страните в транзакция има съответстваща информация, до момента в който другата/те нямат. Някои модели на асиметрична информация могат да бъдат употребявани също по този начин в обстановка, при която най-малко една от страните може да наложи, приведе в деяние или дейно да си отмъщава (репресира) за нарушавания, неспазвания (на някаква договорка) по някои елементи от контракт, до момента в който другата не може.

Джоузеф Юджийн Стиглиц (Joseph Eugene Stiglitz) е американски икономист, създател и професор в Колумбийския университет. Той е някогашен старши вицепрезидент и основен икономист на Световната банка. Стиглиц е може би най-известният актуален икономист с леви убеждения и с сериозни визии за глобализацията и икономистите на свободния пазар, които назовава фундаменталисти на свободния пазар. Неговата работа съставлява отговор на тази на Милтън Фридман.

Джордж Артър Акерлоф (George Arthur Akerlof) е американски икономист и Кошланд професор по стопанска система в Калифорнийския университет (Бъркли).

Акерлоф е може би най-добре прочут за неговата публикация Пазар за лимони: неустановеност на качеството и пазарен механизъм, оповестена в Quarterly Journal of Economics през 1970-а. В нея той разпознава някои съществени проблеми, които засягат пазарите, характеризирани от асиметрична информация. Това е една обява, поради която в действителност той получава Нобелова премия за стопанска система. (Лимони се назовават в Америка дефектни нови коли).

Майкъл Спенс е получил и медала "Джон Бейтс Кларк ". С него Американската икономическа асоциация награждава "този американси икономист, който е на възраст под 40 години и който се счита, че е направил обилни приноси към икономическата мисъл и познание ". Медалът "е считан най-често за една от най-престижните за това поле награди, евентуално на второ място, единствено след Нобеловата премия за стопанска система ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР