На 7-9 декември ще се състои събитие, чието значение трудно

...
На 7-9 декември ще се състои събитие, чието значение трудно
Коментари Харесай

Подарък за Байдън: Саудитците и китайците пращат нещо на САЩ, Русия не е против

На 7-9 декември ще се състои събитие, чието значение мъчно може да бъде подценено - държавното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Саудитска Арабия. В Рияд Си ще организира три срещи на върха едновременно: със саудитското управление, първата китайско-арабска среща на върха в историята, той ще взе участие в Съвета за съдействие на арабските страни от Персийския залив (GCC).

Китай, първата действителна стопанска система в света и една от най-големите военни сили, желае последователно да размени Съединени американски щати измежду консервативните араби. И те желаят същото: към този момент са получили всичко допустимо от Запада.

Първото пътешестване на Си Дзинпин до Рияд от съвсем седем години се организира при значими условия. Първо, в подтекста на изострянето на връзките сред Пекин и Съединени американски щати поради Тайван и освен.

Второ, откритата неприязън на Запада към Русия заради войната в Украйна и несигурността на енергийните пазари, породена от западните наказания против Москва (Китай купува една четвърт от вносния нефт от саудитците, той е най-големият саудитски покупател на " черно " злато " ).

Трето, след одобряването на Си на партийния конгрес като ръководител на КНР за невиждан трети мандат. В Рияд знаят, че освен ще беседват в бъдеще, само че и ще водят бизнес със Си, чиято външна политика надлежно се приема и утвърждава, макар недоволството на Съединени американски щати.

Защо е поканата?

Плановете за това посещаване на другия завършек на света бяха оповестени от дълго време, само че се осъществиха едвам в този момент. Това значи, че всичко се е получило и по принцип към този момент е решено и страните би трябвало единствено да подпишат съответните съглашения и да обсъдят поверително по-нататъшни дейности освен с краля и престолонаследника на Саудитска Арабия, само че и с водачите на други арабски страни.

Китайският формален China Global Times назова китайско-арабската среща на върха „ значим крайъгълен камък в историята на връзките сред Китай и арабските страни “, които след сериозните последствия от „ арабската пролет “ имат общо предпочитание да избегнат политически катаклизми и желаят реализиране на постоянен напредък, като мощно се интересуват от опита и поддръжката на Китай.

Ако си спомните какви сили проведоха " арабската пролет " и за какво, всичко си идва на мястото. Китай е и най-големият търговски сътрудник на Саудитска Арабия, която - за разлика от лицемерния Запад, трансформирал " правата на индивида " в оръжие - внимателно мълчи за ситуацията на мюсюлманските уйгури в Синдзян, за които се твърди, че са подложени на " геноцид ".

Защо отиде

Официално беше оповестено, че визитата на президента на Китай в Саудитска Арабия има за цел " укрепването на историческите връзки и стратегическото партньорство " сред двете страни.

Освен енергетиката, двамата водачи са планувани да обсъдят евентуални покупко-продажби, които биха могли да доведат до по-голямо присъединяване на китайски компании и вложения в мегапроекти, които са централни за визията на престолонаследника Мохамед бин Салман за диверсификация на саудитската стопанска система.

Ще бъдат наранени и разширението на съдействието в други области и потреблението на националните валути в двустранната търговия. Но нефт против юани е част от " присъдата " против Съединени американски щати, чиято валута първо имаше злато, след това нефт, а в този момент няма никаква поддръжка, с изключение на инерцията и неустойчивостта в света, които американците основават с всичката тяхната мощност, с цел да продължат да живеят за сметка на това и да печатат пари от нищото, след което да намажат следствията върху всеки, който употребява хартийките, наречени щатски долари.

Може да се допусна, че китайците и саудитците - в случай че не цялата търговия едновременно, то част от нея - ще създадат неуязвима за намесата на Съединени американски щати, като откажат да употребяват $ при сключването на възходящ брой покупко-продажби.

Има доста на масата

Но има и доста неща, за които страните към този момент са се договорили. Според саудитския вестник Okaz по време на визитата на Си в Рияд в коридорите на китайско-саудитската среща на върха ще бъдат подписани повече от 20 съглашения на стойност над 110 милиарда саудитски риала (близо 30 милиарда долара).

Ще бъде утвърден и документ за стратегическо партньорство и проект за хармонизация сред дълготрайните стратегии на двете страни. Става дума за саудитската стратегия " Визия-2030 " и китайската самодейност " Един пояс - веднъж ".

На събитията в Рияд китайската делегация ще подпише и десетки съглашения и меморандуми за съгласие със страните от Персийския залив и други арабски страни в региона на енергетиката, сигурността и вложенията.

Какво от това?

Както виждате, „ отвързването “ на арабския свят, отпред с неговия „ флагман “ – Саудитска Арабия, от Съединени американски щати набира скорост. Втората по значимост страна в него - Египет - към този момент направи това.

Западът е отговорен за това. Затова водещите арабски страни намерено се ориентират към Китай и Русия. Включително и тъй като могат да оказват помощ на арабите да отстранен остротата на несъгласията с шиитски Иран, които непрекъснато се разиграват другояче от Съединени американски щати и Израел, а и от целия ислямски свят.

И Москва, и Пекин имат отлични връзки с Техеран, тъй че е допустимо. Арабите са изтощени от еднополюсния свят, те не са удовлетворени, че Западът непрестанно се меси във вътрешните им работи, позволявайки си на всевъзможни провокации. Те се нуждаят от уважителни, равни връзки, учредени на взаимна полза. И Китай, и Русия изцяло дават отговор на тези условия. Затова саудитците, апропо, желаят да се причислят към БРИКС.

Непосредствено след приключването на визитата на Си в Рияд е допустимо справедлив наблюдаващ да не види никакви забележими промени. Но повече от доста друго това посещаване ще помогне за укрепването на многополюсния свят, хищничеството на Запада в него ще бъде лимитирано единствено до тази част от планетата, която той директно управлява.

По-стабилен и самостоятелен Близък изток е нужен освен на самите араби, само че и на целия незападен свят. Само в този случай арабите ще имат късмет още веднъж да се трансфорат в една от основните сили в историята.

Запазването на вътрешноарабското разцепление играе в ръцете единствено на Запада и Израел. Китай и Русия, в противен случай, се нуждаят от мощен и самостоятелен арабски свят, който ще стане натурален съдружник на Москва и Пекин в основаването на нов, пост-западен международен ред, учреден на обичайните полезности, интернационалното право, а не на лъжливите англо-саксонски " правила ".

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР