На 6 януари - Йордановден, ще се проведе традиционният обичай

...
На 6 януари - Йордановден, ще се проведе традиционният обичай
Коментари Харесай

Започват записванията на желаещите да се хвърлят за кръста във водите на Дунав

На 6 януари - Йордановден, ще се организира обичайният бит за хващане на Богоявленския кръст, който ще бъде хвърлен във водите на река Дунав. Желаещите да вземат участие в него ще бъдат записвани на място. На спечелилия и на първите записали се 10 души община Видин ще връчи парични награди.
Мястото на церемонията е Градския плаж при крепостта „ Баба Вида “.
В община Козлодуй празникът Богоявление ще стартира в храм-паметник „ Света Троица” с църковна работа и водосвет, ще продължи с литийно шествие и ще приключи с ритуално мятане на кръста от брега на река Дунав.
Около 10.30 часа от брега на реката ще се извърши ритуалното мятане на кръста. Желаещите да се включат ще би трябвало да показват персонална карта и на място да попълнят декларация за присъединяване, с която поемат отговорност за здравословното си положение.
Според националните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива цветущ и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и огромен благодат. Ако пък времето е студено и изсъхнало, се приема като знак за плодородна и добра година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР