На 6 януари 2024 отбелязваме Йордановден.Виж списък с имената на

...
На 6 януари 2024 отбелязваме Йордановден.Виж списък с имената на
Коментари Харесай

Йордановден - традиции и къде ще се хвърля кръстът в различните градове

На 6 януари 2024 означаваме Йордановден.

Виж лист с имената на хората, които са именници на Йордановден. Също по този начин може да изберете и употребявате едно от нашите пожелания за Йордановден!

Каква е историята на Богоявление?
Богоявление е един от най-древните християнски празници. Посветен е на раждането на Исус Христос и съпътстващите го Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически празникът в другите християнски обичаи е претърпял обилни промени и през днешния ден другите християнски деноминации го честват друго.

Православната религия сплотява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същина: Синът – Христос, Светият дух – във тип на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „ се отваря “ и Светият дух слиза върху Христос във тип на гълъб, а от небето се разнася глас:

„ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “

Какво Се Прави На Йордановден По Традиция?
Според поверията и традициите на Богоявление

На този ден на всички места, където има водоем, се прави ритуално мятане на кръста от локалния духовник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи у дома. Тя пази от заболявания и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в фамилията, в случай че някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието въвличане се употребява остатъкът от остарялата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата дружно с бакър вино за минувачите. Върху стоманен предмет се изгарят чемширените китки от предходното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов шубрак. С донесената от църквата свещ се възпламенява с „ нов “ огън кандилото в фамилния иконостас. Там се поставят и новите рождественски китки. Вечерта против Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя би трябвало да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление потеглят и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, без значение от годишното време.

Девойките също по собствен метод вземат присъединяване в този празник. Още преди изгрев слънце те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „ света “ вода. На реката обмиват домашната икона и своите лица.

В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, които са се оженили предната година), с цел да са живи и здрави цяла година. Къпането се прави от специфични хора „ хаскари “ или „ къпинчари “. Ако няма наоколо река, тогава церемонията се организира до бунар.

Ако на Йордановден времето е студено и изсъхнало – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и благополучен.

Според националното вярване през нощта против Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Какво Се Яде На Йордановден?
На трапезата на Богоявление има пита, свинско, сърми, пълнени чушки, кисело зеле, фасул, вино. Жените, родили скоро, вършат кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Ето къде ще се чества:

СОФИЯ

По традиция и тази година ритуалът по избавяне на кръста на 6 януари – Богоявление, или Йордановден, ще се организира в ледените води на езерото в ж.к. „ Дружба-1 “ на 6 януари 2024 година Събитието ще се организира на понтона при амфитеатъра в парк „ Дружба “ от 13:00 ч. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храм „ Св. Преп. Наум Охридски “.

Желаещите да вземат участие в ритуала на Богоявление ще имат опция да се запишат пред входа на регион „ Искър “ на 6 януари 2023 година от 8 до 9:30 ч. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за идентичност. След 10:00 ч. ще стартират медицински прегледи в постройката на ОКИ „ Искър “, през които всеки от записаните участници би трябвало да премине.

Поради ограничения за сигурност броят на позволените плувци ще бъде стеснен до 45 по реда на тяхното записване. Достъпът в зоната за сигурност край понтона е стеснен. Всеки жител, искащ да участва, може да го направи отвън зоната с стеснен достъп.

АСЕНОВГРАД

Община Асеновград отбелязва Богоявление (Йордановден) с празнична стратегия:

06.01.24 година (събота):

- 08:30 ч. - Литийно шествие от храмовете на града до " Пешеходния мост ".

- 09:00 ч. – до " Пешеходния мост ": Велик Богоявленски водосвет. Хвърляне на кръста във водите на р. Чая.

- 09:30 ч. – сцената на централния площад " Акад. Николай Хайтов ": Тържествено освещаване на бойните флагове на Четвърти артилерийски полк.

- 10:00 ч. – сцената на централния площад " Акад. Николай Хайтов ": Празнично хоро, с присъединяване на солиста на БНР и отбор " Българе " Любомир Петов, майстора на родопската гайда и началник на гайдарски състав " Големите гайди " Стефан Янев и орк. " Оникс ".

БУРГАС

С поредност от събития Община Бургас ще означи Йордановден и годишнината от рождението на Христо Ботев,
които са на 6 януари, оповестяват от пресцентъра на администрацията. Още на 5 януари, ден преди навършването на
176 години от рождението на поета и бунтовник, в Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски " ще бъде
показан музикално-поетичният театър " Жив е той... " на режисьора Христо Симеонов. На идващия ден пред
паметника му в Морската градина ще бъдат поднесени цветя и венци. Честванията на Йордановден ще стартират с
празнична литургия в храм " Св. св. Кирил и Методий ". Тя ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство
Агатополски свещеник Иеротей – викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, и
бургаското духовенство. На площада пред църквата по-късно ще бъдат осветени и военните елементи и бойните
флагове на Военен гарнизон - Бургас. Смята се, че този обред бележи началото си през 917 година, когато преди борбата
при Ахелой е осъществен първият водосвет. След известно спиране той е възобновен през 1879 година и се прави до
през днешния ден, се добавя в известието.

След това оттова ще тръгне и литийно шествие до моста, където от 12:00 ч. ще бъде изпълнен и ритуалът по
спасяването на Светия кръст в морските води. Както Българска телеграфна агенция писа, десетки са декларирали предпочитание да вземат участие в него, като
изискването е да са навършили 16 години, а записването за присъединяване стартира в 10:00 ч. същия ден. Според традицията
на Йордановден в Дружество на бургаските художници ще бъде открита и юбилейната 25-а подред галерия
„ Богоявление “ на тримата художници именици Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.

ВИДИН

Със света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил в катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, ще стартира отбелязването на Богоявление, което се чества на Йордановден – 6 януари. В 11:00 часа ще тръгне литийно шествие от катедралния храм и от митрополитската църква „ Св. Николай Чудотворец “ до крепостта „ Баба Вида, сподели за Българска телеграфна агенция видинският епископ.

Край остарялата българска твърдина в 11:30 часа ще бъде отслужен Велик Водосвет, освещаване на водите на Дунав и водното естество и втурване на Светия Кръст в реката.

Желаещите да вземат участие в изваждането на Светия Кръст би трябвало да са православни християни, посочи митрополит Даниил. Участниците могат да се запишат в храмовете „ Св. Димитър Солунски “ и „ Св. Николай Чудотворец “, като при записването е належащо да се показа кръщелно удостоверение. Лица, които не са записани, няма да се позволен до присъединяване, добави Видинският епископ.

СИЛИСТРА

Доростолският митрополит Яков ще отслужи празнична работа за Богоявление в катедралния храм " Св. св. Апостоли Петър и Павел " в Силистра. Това оповестиха от локалната община и Митрополията в Силистра. След това с литийно шествие силистренци ще се насочат към брега на Дунав, откъдето във водите на реката ще бъде хвърлен богоявленският кръст. Желаещите могат да заявят присъединяване в църквата до 5 януари. Подготвени са награди от Митрополията, Общината и Областната администрация за хората, които ще скочат в Дунав, с цел да извадят кръста. В община Силистра през тази година на Богоявление (Йордановден) имен ден ще честват над 500 души. През последните 30 години три пъти кръстът не е хвърлян в Дунав - два пъти поради замръзването на реката и поради кончината на Доростолския митрополит Иларион.

ВРАЦА

По традиция на Йордановден във Враца ще бъде отслужен водосвет за здраве и ритуално ще бъде " избавен " кръстът от водите на река Лева.

Всеки, който желае да взе участие в ритуала, може да се запише на тел.: 088 8889923 / На Йордановден участниците, които ще " избавят " Богоявленския кръст би трябвало да бъдат облечени с облекла с фолклорни претекстове или национални носии/.

Събитието ще се организира на 6 януари /събота/ от 12:00 часа на моста до разклона за село Згориград. Преди това - в 11:30 часа ще бъдат осветени бойните флагове на Военно формирование 55990.

КЮСТЕНДИЛ

На 06.01.2024 година (събота) Св. Православна черква празнува празника Богоявление – Кръщение Господне / Йордановден/. По този мотив на 5.01.2024 година /петък/, в навечерието на празника, от 8.00 ч. в кюстендилските храмове ще бъдат отслужени богослужебните последования, полагащи се по църковен ред в този ден, а точно: Утреня, Царски часове, Вечерня с Василиева Св. Литургия и Велик Водосвет. На самия празник – 06.01.2024 година /събота / от 8.00 ч. в храмовете в града ще бъдат отслужени Утреня и Златоустова св. Литургия, (в храм „ Успение Богородично ще бъде отслужена Архиерейска Св. Литургия), а от 11.00 ч. ще бъде осъществено литийно шествие от храм „ Успение Богородично “ до река Банщица, където ще бъде отслужен Велик Водосвет и потънал Св. кръст във водното естество. Желаещите да вземат участие в изваждането на Св. кръст от водите на реката могат да се запишат в енорийските си храмове до началото на проведеното литийно шествие.

* По дребните обитаеми места богослужения, Богоявленски водосвет и потапяне на Св. кръст ще бъдат осъществявани по оповестена стратегия от локалните енорийски свещеници.

Харманли, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Тополовград

В Харманли, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Тополовград към този момент оповестиха, че записват смелчаци за спасяването на кръста от реката на Богоявление (Йордановден) – 6 януари.

Във водите на река Харманлийска ще има обичайното благотворително мъжко хоро. Всички ще са облечени в национални носии.

Желаещите да вземат участие могат да се запишат в църквите „ Св. Иван Рилски “ и „ Св. Атанасий Велики “ в Харманли.

Литийното шествие на 6 януари ще тръгне в 11:30 часа от постройката на общината до Харманлийска река, където ще се играе мъжкото хоро в осветените води. Събраните средства ще бъдат предоставени на човек в потребност.

В Димитровград записването на искащите е в църквата „ Свети Димитър “ и на място край река Марица. В 8 часа на 6 януари в храма ще се отслужи празнична утринна със Златоустова литургия във връзка Йордановден. В 10:30 часа потегля литийно шествие от църквата до брега на реката. От 11 часа е ритуалът по освещаване на кръста, водата и миряните и мятане на кръста в Марица.

Община Любимец и Църковното настоятелство при храм „ Свето Успение Богородично “ ще проведат ритуала по спасяването на кръста на 6 януари от 11 часа при устието на река Бисерска в местността „ Бикя “, където реката се влива в Марица. Преди това от 8 ч. в църквата ще има работа и ще се освети вода за миряните.

В конкуренцията за изваждането на кръста могат да се включат единствено православни християни с кръщелно удостоверение, навършили 18 години. Записването за присъединяване в ритуала става в църквата „ Свето Успение Богородично “ от през днешния ден до 17 часа на 5 януари, допълват от общината, която обезпечава на спечелилия парична премия в размер на 100 лева

Празникът в Симеоновград ще стартира от 10 часа, когато ще тръгне литийно шествие от постройката на общината до стоманения мост на река Марица. Предвиден е водосвет, мъжко хоро и ритуала по спасяването на кръста.

Записването за присъединяване е до 5 януари в стая №16 на общинската администрация. Изискват се здравно и кръщелно удостоверение.

Община Тополовград и манастир „ Света Троица “ провеждат ритуално мятане на кръста в река Манастирска. Желаещите да вземат участие в ритуала могат да се запишат на телефон 0882 31 50 14 в общината, като условието е да са православни християни в положително здраве.

За искащите да посетят събитието е проведен превоз от общината. Тръгването на 6 януари е в 11:30 часа от площада пред кметството. Връщането е след привършване на събитието.

Шумен, Велики Преслав и Смядово

С водосвет и обичайния обред по избавяне на Светия кръст ще отбележат на 6 януари Богоявление в Шумен, Велики Преслав и в Смядово. В Шумен началото на ритуала е от 13:00 часа в региона на язовирната стена. В Смядово по традиция кръстът ще бъде хвърлен от моста над река Смядовска. Началото е от 11:00 часа, а от Общината канят всички искащи да се заловен на “ледено хоро ”. Във Велики Преслав след отслужването на Светата литургия за празника, ритуалът по избавяне на Богоявленския кръст ще стартира в 11:00 часа, като в региона на Омуртагов мост и тази година смелчаци ще скочат във водите на река Камчия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР