На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е

...
На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е
Коментари Харесай

Никулден е! Ето какво се прави на този ден

На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е прочут още като Никулден и бива празнуван годишно от всички риболовци, моряци, пътешественици и банкери.

Първообразът е историческата персона Никола Мираликийски. Той е роден през 270 година в Патара, Мала Азия. Легендата споделя, че той бил индивидът, който подхвърлял неусетно кесии със злато в дома на обеднял татко, след което той омъжва трите си дъщери. Приписват му се доста чудеса, които избавят моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Жизненият му път завършва през 142 година. През 1087 година мощите на Свети Николай са пренесени в Бари, Италия. Те се съхраняват там и до през днешния ден в базилика, което е издигната в чест на светеца.

Името Николай значи „ побеждаващ “. Според православната черква той е патрон на риболовците. Той е стопанин и на водния свят – водните демони и рибите.

Според националните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да върви, кораби да води, по морета ветрове да стопира.

Той има застъпничество над морските стихии и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в намерено море. Рибарите, моряците и техните фамилии вземат участие в тържествената литургия, а по-късно провеждат буйни празненства за празника.

Според легендата Свети Никола, с изключение на настойник на риболовците и мореплавателите, е настойник и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на небогати и безпарични, като раздавал благосъстоянието си.

Преданията описват, че Свети Никола избавил една пробита лодка от поглъщане като запушил дупката точно с шаран – това е повода обичайно, точно тази риба да участва на празника.

Някога на никулденската софра наложителен бил рибника (шаран изпечен в тесто) и ритуален самун (в другите обитаеми места се назовава никулски самун, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември , а на трапезата наложително би трябвало да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето за какво шаранът се приема за наложителната риба на този празник.

Смята се, че Свети Никола е предходник на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Тъй като Никулден е по време на Коледните пости (които свършват на 24 декември), на трапезата с изключение на рибата участват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, фасул, варена царевица, жито и други.

Костите от рибата не трябва да се изхвърлят . Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, с цел да има благоденствие в фамилията и то да се усили. Тъй като тази кост – " кръхче ” или " дъна ” се счита за неизмеримо лековита, в някои краища на странат ни майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, с цел да ги предпазят от " зли очи ” и уроки.

Според поверието, когато чистите рибата би трябвало да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, тъй като можете да се разболеете и умрете.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – с цел да носи пари през цялата година.

В никакъв случай обаче не би трябвало да слагате на трапезата си " гола ” риба (без люспи), защото се счита, че това е на беднотия и тегоби.

Традиция е цялото семейство да се събере край празничната софра.

Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и масата не се прибира през целия ден.

Девойките, които желаят да се задомят, би трябвало да се помолят за това рано сутринта на 6 декември.

Когато се прави нова лодка, в нея би трябвало да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

В западните региони на страната се запазиха традициите да се чества на този ден " такси ", " работа " или " шеф " - особено посещаване на най-старите членове на рода в къщата на именника за " нощна работа ". Това посещаване се прави от група на неженени момчета и неомъжени девойки, които обикалят домовете на роднините и ги канят на " работа ".

На Никулден именици са: КОЛО, КОЛЬО, КОЛЧО, НЕНА, НЕНКО, НЕНО, НЕНЧО, НИКО, НИКОЕЛА, НИКОЛ, НИКОЛА, НИКОЛАЙ, НИКОЛЕТ, НИКОЛЕТА, НИКОЛИНА, НИНА, НИНО, Ника, Нико, Никола, Николай, Николина, Никулина
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР